Friss hírek

2009.01.09. 12:34

Az ukrán Ráda sincs tisztában a gázügyekkel

<p>Az ukrán Legfelsőbb Tanács két frakciója - a kommunisták és a Viktor Janukovics által vezetett Régiók Pártja - is kezdeményezte a parlament soron kívüli összehívását a gázvita miatt. A házelnök szerint azonban szócséplés miatt nincs értelme összecsődíteni a honatyákat. Volodimir Litvin úgy véli nem kell idő előtt visszarendelni téli vakációjukról a parlamenti képviselőket.</p>

Litvin szerint ahhoz, hogy a honatyák a politikán túl szakértői szemmel tudják áttekinteni a kérdést, rendelkezniük kellene az ehhez szükséges információkkal is. Az utóbbiak azonban jelenleg teljességgel hiányoznak. "Meggyőződésem, hogy sem átfogó képpel, sem objektív információkkal nem rendelkezünk" - jelentette ki az ukrán parlament elnöke.

Időközben már az ukrán nemzetgazdaságban és a mindennapi életben is észlelhető, hogy nem érkezik orosz gáz az országba. A késedelem annak köszönhető, hogy előzőleg a pénzügyi válság miatt már egy sor vállalatóriás - köztük számos kohászati üzem, cementgyár, vegyi kombinát - beszüntette a tevékenységét, így jelentősen csökkent az ukrán belföldi földgáz-felhasználás. Jelenleg azonban már kezdik éreztetni hatásukat a további megszorító intézkedések: a melegvíz- és távhőszolgáltatás hiánya, és emiatt több helyen hideg van iskolákban, kórházi kórtermekben és a lakásokban. Nagyobb lakossági tiltakozó akció eddig nem volt, számos nemzeti szervezet és egyesület kampányt hirdetett az oroszországi eredetű áruk és más termékek bojkottja érdekében.

A "Jusson eszedbe a gáz! Ne vásárolj orosz árut!" jelszóval ellátott plakátok egyre nagyobb tömegben jelennek meg az ukrajnai szupermarketek és bevásárló központok kirakataiban. Az akció szervezői emlékeztetnek arra, hogy a 2005-ös orosz gázstop miatt meghirdetett hasonló mozgalom idején csaknem a felére esett vissza az orosz termékek ukrajnai kereskedelmi forgalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!