Friss hírek

2011.04.23. 16:50

FÜHÜ ANNO 2008.04.25. Párbeszéd Kína és Tibet között

<p>Három évvel ezelőtt, 2008. április 25-én Kína párbeszédet kezdeményezett a száműzött tibeti vezetővel, a dalai lámával, illetve képviselőjével az olimpiai zavargások után. Nicolas Sarkozy francia elnök nagy előrelépésnek nevezte a döntést. Az Egyesült Államok elégedettségét fejezte ki, és Németország valamint Japán ugyancsak azonnal üdvözölte a feszült helyzetet enyhítő hírt.</p>

Kína azóta volt nemzetközi nyomás alatt, hogy a tibeti fővárosban, Lhaszában Kína-ellenes tüntetések törtek ki egy hónappal korábban. Száműzetésben élő tibeti vezetők szerint 150-en haltak meg a tüntetések vérbefojtásakor, míg a hivatalos kínai álláspont az volt, hogy huszan haltak meg a tibeti "lázadók" támadásában.

Hu Csin-tao kínai elnök később reményének adott hangot, hogy a dalai láma képviselőivel folytatandó tárgyalások segítenek enyhíteni a feszültségeket.
Közben a kínai állami média továbbra is támadta a "felforgató" dalai lámát, akit erőszakra való felbujtással vádoltak, és azzal, hogy Kína szétszakítására törekszik Tibet függetlenedését követelve.

A dalai láma küldöttsége azt közölte, hogy nem számítanak jelentős áttörésre, ugyanis a tibeti helyzet miatt nem lehet alapkérdésekről tárgyalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!