Magyarország

2011.09.29. 15:00

Józsai gyilkosság - A saját védelmében szúrt?

Józsa - Új elsőfokú eljárásra van szükség az emberöléssel megvádolt asszony ügyében.

Józsa - Új elsőfokú eljárásra van szükség az emberöléssel megvádolt asszony ügyében.

A tényállás megalapozatlansága miatt hatályon kívül helyezte a Debreceni Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet annak a 41 éves nőnek az ügyében, akit a megyei bíróság 12 év börtönnel sújtott a férje megölése, kifosztása, csalás és magánokirat-hamisítás miatt. A táblabíróság egyúttal új elsőfokú eljárásra utasította a megyei bíróságot.

Kellett a nyugdíj

A tábla által vitatott tényállás alapján P.-né M. Tünde 2004-ben házasodott össze P. Kálmánnal, de együttélésük rengeteg veszekedéssel járt. Sokat is italoztak. 2006-ban Józsára költöztek, de két évvel később a nő a folyamatos békétlenkedés miatt elhagyta otthonukat. 2008 februárjában P.-né M. Tünde néhány holmijáért beugrott, majd az újra fellángoló vita tüzében felkapott egy konyhakést, és úgy mellbe szúrta a nyugdíjas férfit, hogy az belehalt. Ezután kivette az áldozat zsebéből a pénzét, az elmosott kést a konyhai csöpögtetőbe helyezte és elment.

Március elején a vádlott a férfi nyugdíját is átvette, mondván, párja egészségügyi okokból nem lenne rá képes. A hónap végén a férj egy ismerőse aggódását jelezte: hiába hívja P. Kálmánt, nem veszi fel a telefont. Az asszony erre kitalálta, hogyan terelhetné el a gyanút magáról. Az ismerőst arra kérte, menjenek el együtt a józsai házba, útközben pedig azt ecsetelte, hogy korábban ugyan külön költözött a férfitől, de most szeretne visszatérni hozzá. A házban aztán a holttest láttán az ismerős riasztotta a rendőrséget.

Mellőzött vallomás

P.-né M. Tünde az idézett tényállással szemben állítja: a férje rátámadt és meg akarta erőszakolni. A halálos szúrás pedig e dulakodás során, vagyis jogos védelmi helyzetben történt (az elsőfokú bíróság nem talált erre utaló jelet). Az ítélőtábla azt is kifogásolta, hogy a megyei bíróság kivonta a bizonyítékok köréből a nő legelső, rendőrségen tett vallomását, amelyben a férje említett erőszakos közeledéséről vallott. A megyei bíróság arra hivatkozva mellőzte e vádlotti nyilatkozatot, hogy a védő nem volt jelen, holott e vallomás – mutatott rá a tábla – éppen P.-né M. Tündét védené.

HBN–RaL


Debrecen - Hatályon kívül helyezte a Debreceni Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet annak a középkorú nőnek az ügyében, akit férje megölésével vádoltak. A józsai gyilkosság miatt az asszonyt 12 év börtönnel sújtotta a megyei bíróság korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!