Halálát ellátatlanság okozta

Ítélethirdetés
Ítélethirdetés
A 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés büntettében hirdetett nem jogerős ítéletet a megyei bíróság dr. Bálint Tibor büntetőtanácsa.

A szatmári településen lakó vádlott, V. É.fiatalkorú lány állt a bíróság előtt, aki 2006-ban titkolt terhességből egy egészséges lány csecsemőnek adott életet, ám az újszülött ellátatlanság miatt meghalt.
A bíróság az alábbi tényállást állapította meg, szinte megegyezően a vádirattal: az alig 16 éves lánynak 2006. januárjában elmaradt a menstruációja. Ekkor gondolt arra, hogy esetleg terhes lehet. Szülői felügyelettel elment a nőgyógyászhoz, ám nem engedte, hogy az orvos elvégezze az ilyenkor szükséges vizsgálatokat.

Így továbbra is titokban maradt a terhessége. Júliusban jelentkeztek a szülés fájdalmak. Érezte, hogy eljött a szülés ideje. Előbb az udvari mellékhelyiségben próbálkozott, majd bement a lakásba és a fürdőszobában egy műanyag vödörbe megszülte a csecsemőt, aki életképesen jött a világra.

Enyhítõ, súlyosító

A vádlott a bíróság elõtt beismerte tettét. A bíróság a körülményeket figyelembe véve a fiatalkorú lányt 4 év fiatalkorúak börtönbüntetésre ítélte. A bíróság enyhítõ körülményként vette figyelembe a vádlott beismerõ, tényfeltáró magatartását, súlyosítóként a hasonló bûncselekmények alszaporodottságát. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, míg a vádlott és törvényes képviselõje, valamint az ügyvéd enyhítés végett fellebbezett.

A köldökzsinórt egy zsilettel vágta el. A vödörben lévő újszülöttet kivitte a kertjük végében lévő kanális partra és a bozótosban elrejtette, magára hagyta…A bíróság előtt elmondta: úgy tervezte, hogy a megszült gyereket titokban tartja, gondozza, eteti és óvja.

Ám ez nem valósult meg, mert a szülés után rosszul lett, kórházba került és mire elmondta, hogy hova rejtette a csecsemőt, az már a feltalálásakor nem volt életben. A gyerek halálát fulladás és ellátatlanság okozta, hiszen magára hagyta nem törődött vele.

A bíróság megállapította: a vádlott tudatosan cselekedett, amikor megszülte a gyereket, tudta, hogy mikor mit kell csinálnia. Előtte a terhességét eltitkolta, orvoshoz nem járt, a nőgyógyásznál is hamis nyilatkozatot tett, miszerint még nem volt szexuális kapcsolata férfival. Nem kérte a szülei segítségét sem.

Így annak is tudatában volt, hogy mit követett el, amikor az újszülöttet magára hagyta a bozótosban.

Előzmény:

– Fullajtár András –