Halál Miskolc belvárosában: rászakadt az épület egy darabja

Miskolc – A Széchenyi u. 68. szám alatti (Könyváruházzal szembeni) épület homlokzati stukkódísze leszakadt egy járókelőre. A férfi a helyszínen meghalt, a feleségét sokkos állapotban szállították el. A Centrum környékét lezárták, a villamosok sem közlekedhetnek a helyszínelés idején.  Tragédia a miskolci főutcán 2008.08.26.   Rászakadt az épület egy darabja 2008.08.26. Halál Miskolc belvárosában: rászakadt az épület egy darabja  2008.08.26.  

Telefonon kapta a tragikus hírt a fiú

– A szüleim kollégája értesített dél körül telefonon, hogy baj történt a szüleimmel, készüljek a kórházba – mesélte el az utcai balesetben elhunyt kérdezőbiztos fia a délután folyamán. – Azt sem tudtam, hogy hová menjek hirtelen, még abban a tudatban voltam, hogy a Diósgyőri Kórházba.

– Telefonálgattam, mire kiderült, hogy már csak a megyei kórházban van baleseti sebészet. Épp indultam volna, amikor újabb telefont kaptam, hogy még nem indultak el a rohamkocsik. Nem lakunk messze, így még én is a helyszínen értem őket. A kórház felé tartottunk, amikor édesanyám mobilon szólt, hogy édesapám út közben meghalt.

– Édesanyámat a Semmelweis sürgősségi osztályán tartották egy órácskát megfigyelés alatt, kapott két nyugtató injekciót, aztán hazajöttünk. Még nem nagyon beszélgettünk. Azt tudom, hogy éppen kérdezni indultak, rendszeresen foglalkoztak ezzel. Általában azon a környéken mozogtak, ha nem értem el őket valamiért mobilon, akkor arrafelé kerestem őket – mondja a 29 éves fiatalember, aki egyébként együtt lakik a szüleivel. A nála 5 évvel fiatalabb húgát, aki Budapesten talált állást, már ő értesítette telefonon.

– Épp azt beszéltük, hogy biztos mindenki teszi a dolgát, vizsgálódnak. Reméljük, az igazi felelősöket számonkérik, s nem csak egymásra fognak mutogatni az érintettek.

“Lehet, hogy csak az imádság tartotta fönn…”

Az építész szakértő szerint tervszerű karbantartás hiányában bárhol bekövetkezhet hasonló baleset. A miskolci sétáló utcán egyébként gyakran látni a falakról lehullott vakolatdarabok nyomait.

Csak szakemberrel

Lényegesnek tartja szakértõ azt is, hogy csak hozzáértõ szakemberekkel renováltasson az ember, ugyanis ha nem szakszerûen újítanak fel valamit, nem hozzáértõ személy javít, akkor a megrendelõ abban a tudatban lehet: felújíttatott és minden rendben van. Pedig a rejtõzködõ hibaforrás a falban, a vakolat alatt lehet…

A rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja a haláleset körülményeit, de megjegyezték, hogy szakértő is bevonnak. Lapunk a Miskolci Igazságügyi Szakértő Intézet Műszaki Szakértő Iroda Építészeti szakértőjével beszélt arról, hogy ilyen esetben mit vizsgálja a szakember.

Szabó Zsolt elmondta, hogy megnézik az épület általános állapotát. Mikor épült, mikor volt utoljára felújítás? Szerelt-e valaki a tetőn, vagy húzott ki vezetéket? Szakember végezte a munkáját vagy sem? A lehullás okaként az időjárás nem okolható, mert nem volt vihar, mint Újhelyen, Edelényben, vagy Bogácson.

Azokon a településeken valóban a vihar, az elemi erők okozták a kárt. Igaz csupán egy személy sérült meg az ítéletidő során. Megfogalmazása szerint előfordulhatott az is, hogy az aláhulló elemet már csak az imádság tratotta fenn eddig.

Tervszerű karbantartás hiánya

A miskolci sétáló utcában más a helyzet. Sok a régi és megviselt épület, amit nem tartanak karban rendszeresen. Azt nem tudni, hogy ezt a házat mikor újították fel utoljára, és a kérdéses elemet javították-e, hozzá nyúltak-e vagy sem. A Széchenyi utcai épületek esteében számolni kell a villamosok keltett rezgésekkel, amelyek folyamatosak.

Nincs azonban olyan nagyváros, ahol az utcai forgalom, a földalatti vagy a közúti közlekedés ne okozna az érintett részeken rongáló rezgéseket. Ha légkalapáccsal feltörik azuta egy épület előtt, falakat is elérik a rezgések. Korábban létezett a tervszerű műszaki karbantartás, ami előírta, hogy a megfelelő épületszerkezeteket, milyen időközönként kell megvizsgálni. A magasan lévő elemek le is eshetnek.

Ha egy adott elem meglazul, meggyengül a felerősítése, akár egy rászálló madártól is lezuhanhat. Ezért a mostani tragikus eset apropóján is érdemes lenne végignézni és ellenőrizni a régi homlokzatokat, hogy kell beavatkozni. Leszerelni, lebontani valamit, vagy a rögzítést, felfüggesztést megerősíteni, kijavítani. A miskolci sétáló utcán egyébként a szakember gyakran lát a falakról lehullott vakolatdarabok nyomait.

Tragédia Miskolcon

Óriási tömeg a belvárosi sétáló utcán délidőben. Az úgynevezett lábasháznál épp elindul két szirénázó rohamkocsi. Tűzoltók, rendőrség. A villamosok üresen sorakoznak a síneken. A Széchenyi 68. szám előtt jókora vértócsa a járda közepén. Benne, körötte vakolatdarabok. Az újonnan érkezők önkéntelenül felnéznek: kétségtelen, onnan jött a végzet.

Hamarosan megtudjuk a rendőrség helyszínre érkező szóvivőjétől, hogy elsődleges adataik szerint egy 52-es születésű férfit ért a csapás, s hogy kórházba szállítása közben meg is halt. A mellette álló feleségét idegösszeomlással szállították kórházba.

Jajveszékelés és sziréna

– Én csak a szörnyű kiáltást hallottam, majd az asszony jajveszékelését – osztja meg velünk az élményt a szemközti könyvesbolt eladója, Kosik Krisztina. Nem hagyhattam itt a pénztárgépet, mert állt a sor, de azt érzékeltem, hogy a mentők pár percen belül megérkeztek. Első dolgom volt, hogy felhívtam a családomat: ha véletlenül be találnának jönni a sétálóutcára, inkább a villamossínek közelében haladjanak, mert nem ez az egyetlen ház, amelyiknek szemre is ilyen veszélyes a homlokzata.
Többen állítják, férj és feleség is kérdezőbiztos volt. (Pár napja e sarkon engem is megszólított egy férfi és egy nő, de elhárítottam az akciót. Meglehet, ők voltak, fut át az agyamon.)

A tűzoltók emelőkosárba szállnak, s végigvizsgálják a háztető alatt futó díszeket. Néhány, a lezuhanthoz hasonló elemet minden különösebb feszegetés nélkül egyben eltávolítanak. Nem is egyszer kell fordulniuk a rakománnyal!
Egy arra haladó, gyermekkocsit toló ináncsi család épp a kordon mellett hüledezik.
– Hát ha az én családommal történik ez, én nem állnék jót magamért, az biztos – mondja a családfő.

Hol járjunk?

– Én három perccel előbb mentem el, pont ott – mondja egy férfi a másiknak. – Én nem is tudom, lehet, hogy eztán csak a villamossínek között merek majd közlekedni a belvárosban.

Most mindenesetre nyugodtan teheti, hiszen a villamosok helyett pótló buszokat állítottak be. Mikor eljövünk, délután 2-kor még javában tart a helyszínelés. A közös képviselőt megleljük ugyan a második emeleten, de épp a hivatalos kikérdezése kezdődik.
A helyszínen dolgozik a többi médium is. Egy arrajáró megkérdi a társát, mi történhetett.
– Itt van a tévé is. Majd este megnézzük a híradóban…

Táblák és repedések

A régi háznak, a helyszínen szerzett értesüléseink szerit mintegy 12 bérlője van, talán kft.-be tömörülve. Lakás céljára nemigen használja senki, különféle üzletek, fittneszterem, irodák vannak benne. A lépcsőházban, a feljárat előtt A4-es papíron nyomtatott nyíl és felirat: PIACKUTATÁS. Az egyik bérleményben dolgozó azt is megmutatja, hová vezet a nyíl. Az első emeletre. A zárt ajtó mellett réztábla: Danive Kft.
– Amikor megtörtént a baj, sietve mindenki elhúzott – mondja.
Körülnézünk a lépcsőházban. A kőpadlón repedés repedés hátán. A fittnesz alkalmazottja bevallja: nem egyszer átvillan az agyán munkába jövet-menet, hogy nem túl biztonságos az épület. Az egész függőfolyosó egyre inkább kifelé lejt. Nekünk is az az érzésünk, hogy a lélek tartja. Gyorsan távozunk.

A közös képviselő nyilatkozata

A 3525 Miskolc, Széchenyi utca 66-68. szám alatti Platina Üzletház Társasház tulajdonosainak nevében megbízott közös képviselő a következő közleményt kívánom a sajtó rendelkezésére bocsátani a kedd délutáni balesettel kapcsolatban.
Először is ezúton szeretnék a magam és tulajdonostársaim nevében őszinte részvétet kívánni a balesetben elhunyt férfi családjának. 
A balesettel kapcsolatban: a házban 40 üzlet működik különböző tulajdonosokkal. Az épület homlokzat felújítását már múlt év óta tervezzük. A felújításhoz szükséges tervek elkészültek, a szükséges pénz részben összegyűlt. A munkálatokat közvetlenül a jogerős homlokzatfelújítási tervek kézhezvételétől szerettük volna elkezdeni. Az épület teljes átvizsgálását azonban – a baleset miatt – azonnal elrendeltük.

Tisztelettel: a (neve nyilvánosságra hozatalától elzárkózó) közös képviselő

Káli Sándor azonnali intézkedése
A miskolci önkormányzat a következő közlményt jutatta el szerkesztőségünkbe:

Az önkormányzati tulajdonrésszel bíró főutcai ingatlanok azonnali felülvizsgálatát rendelte el a polgármester!
Mint ismeretes, kedden egy 100%-ban magántulajdonban álló főutcai épületről leszakadó stukkó halálos balesetet okozott Miskolcon.
Káli Sándort, Miskolc Megyei Jogú Város polgármesterét mélyen megrendítette a hír és a sajnálatos eset kapcsán a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. vezérigazgatóját arra utasította, hogy soron kívül vizsgálják át azon főutcai épületek műszaki állapotát, amelyekben az Önkormányzat tulajdonrésszel rendelkezik.
Káli Sándor egyben elmondta, hogy Miskolc főutcáján évek óta zajlik az önkormányzati tulajdonú épületek felújítása. Azonban jogi eszközök híján az önkormányzatoknak meg van kötve a keze, hiszen a magántulajdonban lévő ingatlanok műszaki állapotán az önkormányzat nem tud javítani.
Miskolc főutcáján több olyan magántulajdonban álló ház van, amelyek rossz állapotára az önkormányzat nemcsak, hogy felhívta a figyelmet, hanem két ingatlan esetében saját költségén komplett felújítási tervet is készített a tulajdonos számára. A halálos balesetben szereplő épület is magántulajdonban van, benne üzletek és egyéb szolgáltató helyiségek üzemelnek.

A polgármester elmondta, hogy számára érthetetlen, miért kell tragédiának történnie ahhoz, hogy egyes tulajdonosok és a jogszabály alkotók felfigyeljenek az ilyen esetekre.

 

„Így akar kibújni a felelõsség alól”

Az épületre a tulajdonosok tavaly felújítási kérelmet nyújtottak be – kaptuk az információt egy magát megnevezni nem kívánó tulajdonostól. Kérelmüket azonban elutasították. Ki és miért? – erre kerestük a választ az önkormányzatnál, ahonnan a MIK Zrt.-hez iránytottak minket. Ott megtudtuk: a Széchenyi utca 68. szám alatti épület 100 százalékban magántulajdonban van. Molnár Zoltán, a cég vezérigazgatója szerint éppen ezért a tulajdonos kötelessége lett volna, hogy a felújítást elvégezze, az életveszélyt elhárítsa. Hozzátette: felháborítónak tartja, hogy a tulajdonos úgy akar kibújni a felelõsség alól, hogy egy elutasított pályázatra hivatkozik. A vezérigazgató elmondta: 2005. decemberében lezárultak a MIK Zrt. pályázatai, így a tulajdonos tavaly nem nyújthatott be pályázatot, de nem is találkoztak ilyennel.

Molnár Zoltán elmondta: a cége kezelésébe tartozó épületeket folyamatosan karbantartják, felújítják, és igyekeznek elhárítani azokon az életveszélyt. példaként említette a közelmúltbeli Plaza projektet, amelynek keretében több épületet is felújítottak, a Városház tértõl az Ady-hídig. Ennek a programnak egyik célja pontosan az volt, hogy az ehhez hasonló tragikus történéseket elkerüljék – hangsúlyozta.
Gáti Attila, agora levelezõfórumunk egyik tagja többször küldött nekünk képeket belvárosi épületekrõl. Ezeken jól látszik, hogy többségükrõl – még azokról is, amelyek nem régen voltak felújítva – omlik a vakolat. Molnár Zoltán erre azt mondta tudnak ezekrõl, de ezek nem jelentenek életveszélyt. Egyik ilyen épület a Városház tér 3., ennek a felújítására – a vezérigazgató szerint – megvannak a konkrét tervek.
Rákérdeztünk arra is, hogy a Weidlich-ház – ami az építész szerint életveszélyes – állapotáról mi Molnár Zoltán véleménye? Mint mondta: nem életveszélyes a homlokzat, de már vannak tervek a felújítására.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban annyit sikerült kiderítenünk, hogy az épület felújításához nem kellett volna a hivatal engedélye, mivel az nem mûemlék. De még csak nem is mûemlék jelentõségû területen van. Ott volt 2007. novemberéig, ugyanis a fõutcára addig vonatkozott ez a meghatározás. De ezt Káli Sándor polgármester megfellebezte.
Az örökségvédelmi hivatalban azonban annyit megtudtunk: 2007. szeptember 13.-án szakhatósági nyilatkozatot adtak az épület felújítására.

Helyszíni bejelentkezéseink

15.12: Az érintett épület előtti járdaszakasz továbbra is kordonnal határolt, mellette egyenruhások állnak. Az utcafronti oldalról munkálatok nem látszódnak. A kordon mindkét oldalára “Belépni tilos!”, “Vigyázat, életveszély!” feliratú táblákat helyeztek ki.
Dobi Tamástól, a B.-A.-Z. megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársától megtudtuk, hogy a kordont a helyszíni vizsgálat idejéig meghagyják. A villamosforgalom helyreállt.

13.38:  Megtudtuk: az épületre a tulajdonosok tavaly felújítási kérelmet nyújtottak be – kaptunk az információt a magát megnevezni nem kívánó egyik tulajdonostól – , de azt elutasították. Azt Veres Lászlótól, a miskolci önkormányzat szóvivőjétől tudtuk meg: az épület nem önkormányzati tulajdonú. Csizmadia János, az Építési és Környezetvédelmi Osztályának vezetője kérésünkre elmondta, az építési törvény szerint az épület tulajdonosának (tulajdonosainak) kötelessége az ingatlan karbantartásáról gondoskodni. Ennek során rendszeres időközönként szakemberrel kell átvizsgáltatni az épületet, és ha az épület állékonysága érdekében arra szükség van, felújítást kell végrehajtani. Hogy mit ért a rendszeres időközönként alatt, arra úgy választolt: legelőször az építés után 20 évvel kell elvégeztetni az első átvizsgálást, de idősebb épületek esetében, ennél gyakrabban.

Feltettük neki azt a kérdést is – abban a tudatban, hogy műemléki épületről van szó – , hogy ki a felelős, akkor ha a tulajdonosok felújítási tervét az illetékes szakhatóság utasította el. Szerinte az a kulcskérdés: a tulajdonosok felújítási kérelmének benyújtását, megelőzte-e alapos szakember által történő átvizsgálás, ami rámutatott: jelen állapotában veszélyes az ingatlan.

13.00: Helyszínen tartózkodó kollegánk beszámolója szerint egyes stukkókat minimális mozgatásra szinte leemelnek a tűzoltók. Kiderítettük azt is: az épület magántulajdonban van.

12.53: Megtudtuk a férfi kérdezőbiztos volt, aki nap-mint-nap azon a részen dolgozott feleségével és állítottak meg különböző felmérés miatt járókelőket.

12.49: A tűzoltók ebben a pillanatban kezdték meg a veszélyesnek ítélt stukkódíszek leverését. A másik oldali (könyváruház előtti járdát) már felszabadították a gyalogos közlekedés előtt, a villamosok továbbra sem közlekedhetnek, villamospótló buszok járnak helyettük. A helyszínen tartózkodó kollegánk beszámolója szerint nagy tömeg gyűlt össze a környéken, akiknek egy része a városvezetést okolja a történtekért.

12.44: Az egyik szemtanú elmondta: a Széchenyi utca 68. szám alatti épület más részében dolgoztak munkások, lehet hogy fúrtak, ami kiválthatta közvetve a homokzat hibás részének leszakadását.

12.40: Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa arról tájékoztatott: jelen pillanatban közigazgatási eljárás keretében vizsgálják az esetet. 

12.38: A belvárost lezárták, jelenleg a felfelő menő forgalom szünetel, továbbá a kiérkező tűzoltók az épület homlokzati-tető részét vizsgálják.

12.35: Az 56 éves miskolci férfi, a kórházba szállítása során halt meg, feleségét sokkos állapotban szállították el.

A kedd délelött történt esetben a Centrummal átellenben lévő lábasház melletti épület felső stukkódísze szakad le, pont az ott álló férfire.