Halál a mentőben – büntetőügy?

Hódmezővásárhely – A mentőben meghalt férfi ügyében nem zárható ki a büntetőjogi felelősségrevonás.

A hódmezővásárhelyi kórház ügyeletes szakorvosa főnöke utasítására nem vette fel pénteken a belgyógyászati osztályra azt a mindszenti férfit, akit a szentesi kórházba való szállítás közben a mentőben meghalt – ez derült ki a mentőszolgálat hangfelvételéből, amelyet az ügyet vizsgáló Egészségbiztosítási Felügyelet és ÁNTSZ sajtótájékoztatóján szerdán lejátszottak.

Pedig a hatályos jogszabályok szerint az életveszély elhárítása valamennyi kórház kötelessége.

A hangfelvétel szerint a hódmezővásáhelyi kórház orvosa azt mondta: ” Reggel a főnök kiadta azt az utasítást, hogy hozzá se nyúljak a sürgősségi esetekhez… Rám fogják húzni a vizes lepedőt, pedig csak azt csinálom, amit nekem mondanak.” A orvost azután hívta fel a mentős, miután a kocsiban meghalt a beteg. Azt akarta megtudni, hogy a tetemet visszaviheti-e a hódmezővásárhelyi kórházba.

Hozzá sem nyúltak

A hangfelvétel tanúsága szerint a hódmezővásárhelyi kórházban semmilyen eszközös vizsgálatot nem végeztek el a betegen mielőtt továbbküldték a szentesi kórházba. “Ült, lélegzett nem bukott le a székről. Néztem rá, nem volt halálközeli állapotban” – mondta a felvételen a hódmezővásárhelyi kórház orvosa a mentősnek. A mentősöknek akkor azzal indokolták, hogy ellátás nélkül továbbküldik a beteget, hogy az nem hozzájuk, hanem a szentesi kórházhoz tartozik.

A kórházi struktúra átalakítása nem változtatott azon a valamennyi kórházra érvényes kötelezettségen, hogy el kell látniuk a sürgős, életveszélyes állapotban lévő betegeket. Erre a szabályra még március 31-én, a kórházak átalakulása előtt valamennyi intézmény figyelmét írásban felhívta Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

A vizsgálatot végző két hatóság vezetője, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke és Falus Ferenc, országos tisztifőorvos a szerdai tájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy az eddigi bizonyítékok alapján se a mindszenti háziorvos, se a szentesi kórház, se az Országos Mentőszolgálat felelőssége nem valószínűsíthető a halálesetben. Ugyanakkor feltételezhető a hódmezővásárhelyi kórház felelőssége. A felügyelet elnöke szerint az sem zárható ki, hogy az ügy lezárása után büntetőjogi felelősségre vonás következik.

Az idült betegségben szenvedő mindszenti férfi péntek reggel fulladásos panaszokkal jelentkezett a szentesi kórházban, ahol felajánlották a kezelést, azonban a beteg saját felelősségére elutasította azt. Döntését írásban is megerősítette. Péntek délután a férfi ismét rosszul lett, háziorvosa riasztotta a mentőket, akik a legközelebbi, hódmezővásárhelyi kórházba vitték. Miután onnan ellátás nélkül továbbküldték, a férfi a szentesi kórházba szállítás közben meghalt.

Előzmény: