Haladékot kérnek a gyógyszergyártók az APEH-tól

A gyógyszergyártóknak most pénteken kellene először teljesíteniük a gyógyszer-gazdaságossági törvényben előírt új fizetési kötelezettségüket, álláspontjuk szerint azonban nem egyértelmű a szabályozás és nem adottak bizonyos feltételek sem. A gyártói szövetségek ezért az APEH-hez fordultak, és haladékot kérnek az adóhatóságtól – derül ki a négy szervezet hétfői közleményéből.

A novemberben hatályba lépett gyógyszer-gazdaságossági törvény új fizetési kötelezettséget ír elő a gyártóknak. A támogatott gyógyszerek forgalma után 12 százalékot kell fizetniük havi rendszerességgel, továbbá a gyógyszerkassza havi előirányzatának túllépése esetén a teljes összeget vissza kell pótolniuk.

A gyógyszergyártói szövetségek szerint nem állnak rendelkezésre a teljesítés feltételei, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem adott teljes körű tájékoztatást a bevalláshoz szükséges forgalmi adatokról – mondta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGY) igazgatója. Bidló Judit szerint az sem tisztázott, hogy ez a befizetés adónak minősüle-e, és még több más probléma is felmerült a teljesítéssel kapcsolatban.

Nincs egységes megoldás arra vonatkozóan, hogy hogyan kell eljárni abban az esetben, ha a befizetés alanya nem Magyarországon bejegyzett cég, ami az érintettek körülbelül 35-45 százalékát jelenti. A befizetési kötelezettség a forgalomba hozatali engedély tulajdonosára vonatkozik, ezek pedig több esetben is külföldi cégek, amelyek nem adózhatnak Magyarországon – közölte az IGY igazgatója.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Generikus Egyesület és a Védettség Egyesület ezért egységes kérelemmel fordult az APEH-hez, hogy a Gyógyszer-gazdaságossági törvényben előírt, először most pénteken esedékes önbevallás és adófizetés tekintetében haladékot kapjanak.