Hajsza egy játékfegyverért és titkokért – Magyar Nemzet

Egy legendárium része, hogy az UD Zrt. kémprogramot telepített a Nemeztbiztonsági Hivatal számítógépére, illegálisan próbáltak bekamerázni egy ügyvédi irodát és fegyvereket vásároltak – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban Horváth József, a megfigyelési botrányba keveredett UD Zrt. vezetője. Azt állítja, hogy cége kizárólag legális és nyilvános adatbázisokból dolgozott. Az egykori NBH-vezető arról is beszél, hogy a titkosszolgálat mostani első embere, Laborc Sándor személyes ellenfelének tartja őt, s folyamatosan kapta az üzeneteket, hogy nem nézték jó szemmel ténykedését. Az UD Zrt. a történtek óta gyakorlatilag megszűnőben van, partnerei sorra mondják fel a szerződéseket. A megfigyelési ügy forgatókönyvét láthatóan külföldi sémák alapján írták – fogalmaz Horváth József.

A napvilágra került telefonbeszélgetésekről több ízben beszél az UD Zrt. vezetője, szerinte azokat lehet félremagyarázni, de ismételten kijelenti, hogy hivatalosan telepítettek sok helyre biztonsági kamerákat, a Dávid Ibolya lejáratásával kapcsolatos beszélgetést “szintén csak úgy kiragadták”.

Horváth, részletek említése nélkül beszél az ügyvédi iroda és Bajnai Gordon gazdasági miniszter esetéről. Mindkét ügyben külföldi megkeresésről volt szó, az ügyvédek esetében felmerült a gyanú, hogy valaki nem tisztességes szándékkal jár az irodában, Bajnai esetében pedig egy üzleti ügyben merült fel a miniszter neve, s nyilvános forrásokból megerősítették, hogy Bajnainak valóban köze volt a szóban forgó tranzakcióhoz – mondta Horváth József.

Az NBH főigazgatójának, Laborc Sándornak moszkvai utazásai kapcsán Horváth azt mondta, hogy ilyen információt is meg lehet azért tudni, mert nagy számban bocsátottak el munkatársakat az NBH-tól, akik tartják a kapcsolatot volt kollégáikkal. Az AMD típusú gépkarabély megvásárlásáról Az UD Zrt. vezetője azt mondta, az egy hatástalanított darab, amit a házkutatáskor még becsomagolva találtak meg a rendőrök.

Horváth József szerint nem zárható ki, hogy a titkosszolgálatok jelenlegi vezetői tágabban értelmezik a lehallgatásokra vonatkozó jogszabályokat, mint elődeik, ezzel magyarázza, hogy nem értesítették a képbe került országgyűlési képviselőket az eljárásról.