Hajrá, Talma!

Végre egy tökös magyar gyerek. Végre valaki, aki fityiszt mutat a pénz és a biznisz hatalmának, végre valaki, aki saját karrierjét kockáztatva is szembemegy a tőke mindent elpusztító szélviharával.
Tóth Csaba Zsolt jegyzete.

Végre egy tökös magyar gyerek. Végre valaki, aki fityiszt mutat a pénz és a biznisz hatalmának, végre valaki, aki saját karrierjét kockáztatva is szembemegy a tőke mindent elpusztító szélviharával. A neve Talmácsi Gábor, foglalkozására nézve gyorsasági motorversenyző. Az volt eddig is, és az maradt a szombati, Katari Nagydíj után is: pedig pontosan attól akarták megfosztani, amire született, a győzelemtől.

Történt, hogy nevezett versenyen két kitűnő sportoló, a finn Kallio és a magyar Talmácsi szó szerint elhúzott a többiektől, kétszemélyes háziviadallá változtatva világbajnoki futamot. Hatalmas csatát vívtak, a mi fiúnk, a Talma becenévre hallgató klasszis minden körben támadta a finnt, aki csöppet sem mellékesen csapattársa (tudják, mint a Forma-1-ben Schumacher és Barrichello).

Na most, miután Kallio az összesített pontversenyben némileg jobban áll, mint Talmácsi, a csapat – állítólag – azt „tanácsolta” Talmának, hogy „segítse” a finnugor nyelvrokont, magyarul ne előzze meg (tudják, mint Schumi és Barri szokták volt).

Értik: miután Kalliónak nagyobb esélye van világbajnoki címet nyerni, tehát üzletileg jobban megéri „nyomni”, Talmácsitól azt várták, hogy ne versenyezzen az első helyért. Na itt csúszott hiba a manimátrixba: Talma az utolsó métereken megelőzte a finnt és megnyerte a futamot. Lett is botrány mindjárt, Kallio kibukott, a szerelők a fejüket fogták, pedig igazából nem történt semmi különös: valakik a saját érdekeiktől vezérelve megmondták valakinek, hogy mit csináljon, ő meg nem azt csinálta, mert versenyző lévén versenyezni akart. Az Isten tartsa meg jó szokását.

Tóth Csaba Zsolt