Friss hírek

2008.07.27. 07:06

Ma még nyitva A varázsló kertje

<p>Vasárnap este 8 óráig tekinthető meg Gulácsy Lajos életmű tárlata a budapesti KOGART Házban. A varázsló kertje című, március 15-én nyílt kiállításon 100 festményt és több mint 120 grafikát nézhetnek meg a látogatók.</p>

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 13 köz- és 30 magángyűjteményből válogatta össze a tárlat anyagát. A kiállításon látható képzőművészeti alkotások a Gulácsy életmű legjelentősebb darabjai. A festmények és grafikák mellett eredeti fotókat, leveleket, dokumentumokat, és egyéb tárgyi emlékeket is kiállítottak, köztük a művész által teremtett, Naconxypannak nevezett álomvilághoz összeállított saját készítésű szótárt is.

Gulácsy Lajost (1882-1932) a művészettörténet a magyar festészet egyik legkülönösebb alkotójának tartja. A festőt már életében is különc, magányos művészként könyvelték el. Miközben kortársainak többsége a kor stílusáramlatainak valamelyikéhez kapcsolódott, ő sajátos álomvilágot alakított ki magának. Alkotásaiban a szecesszión át a szimbolizmusig több stílusirány nyomai is megtalálhatók.

Egy közelmúltban megjelent közvélemény-kutatás szerint Gulácsy Lajos művészete az öt legfontosabb és legegyénibb magyar képzőművészeti életmű egyike.

Utoljára több mint 40 évvel ezelőtt, 1966-ban rendeztek Székesfehérváron jelentős Gulácsy gyűjteményes kiállítást. Budapesten pedig még a festőművész életében, 1922-ben állítottak össze egy, az egész életművet bemutató tárlatot.

A varázsló kertje című tárlatot július 27-én este 8 óráig nézhetik meg a látogatók a KOGART Házban, az Andrássy úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!