Friss hírek

2009.05.20. 15:39

Újabb vadsztrájkok, blokádok a birt energiaszektorban

<p>Több százan vették blokád alá az egyik brit olajfinomítóhoz vezető utakat szerdán Nagy-Britanniában, miközben más helyeken folytatódtak a vadsztrájkok, amelyek az olcsóbb munkások alkalmazása miatt törtek ki.</p>

A rendőrség szerint hozzávetőleg 800 munkás, illetve tiltakozó blokkolta az utakat az északkelet-angliai Killingholme-nál lévő finomító körül. Legutóbb egy hónappal ezelőtt volt hasonló akciósorozat , miután az év elején, az egész országon vadsztrájkok söpörtek végig. Akkor is az ellen tiltakoztak a sztrájkolók, hogy az energia-ágazatban külföldieket, többségükben olaszokat és portugálokat alkalmazzanak britek helyett, mert ők olcsóbbak. Gordon Brown brit kormányfő, aki két éve még azt hirdette, hogy "Brit munkásokat a brit munkahelyekre!", az év elején elítélte a megmozdulásokat, azt hangsúlyozva, hogy az Európai Unión belül alapjog a szabad munkaerő-áramlás.

Február elején úgy ért véget a vadsztrájk például a francia Total nevű cég olajfinomítójában, hogy annak vezetői kompromisszumot kötöttek, és ennek értelmében a 198 új munkalehetőség közül 102-t brit munkavállalók tölthetnek be, a többit viszont továbbra is olasz valamint portugál munkásoknak tartják fenn. A szakszervezetek februárban a sztrájk felfüggesztése és az alku kapcsán arra figyelmeztettek, hogy további konfliktusok várhatók az iparágban akkor, amikor rohamosan nő a munkanélküliség a gazdasági világválság közepette. A szakszervezetek arra is figyelmeztettek, hogy szélsőjobboldali csoport kihasználhatják a krízist és az emberek elkeseredését.

Szerdán munkások sztrájkoltak a nyugat-walesi Milford Haven-i folyékony gázterminálban valamint a kelet-angliai Lincolnshire finomítójában is. A szakszervezetek szerint a cégek megszegték azt az egyezséget, hogy a helyieknek adnak munkát, és csak korlátozott számban alkalmaznak olcsó külföldieket, akik lengyelek a Milford Haven-i üzemben.

Az egyik sztrájkoló szerint a térséget nagy arányú munkanélküliség sújtja, és a céggel kötött szerződés a helyieknek adott volna elsőbbséget a munkahelyek betöltésénél, de ez nem történt meg." Ennek semmi köze a versenyhez, ezt a játékot olyan szinten játsszák, amelybe nekünk nincs beleszólásunk."- nyilatkozta név nélkül az egyik munkás. A Lindsey nevű energiaüzem munkásai azt állították, hogy a helybelieknek lehetőségük sincs munkát találni, mivel az olasz cég közölte, hogy csak olasz és portugál munkásokat alkalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!