Hajléktalan-helyzetkép: Lényeg, hogy ne legyenek szem előtt?!

Hajléktalan-helyzetkép: Lényeg, hogy ne legyenek szem előtt?!
Miskolc – Lehetővé tennék, hogy az önkormányzatok jelentősen korlátozzák a hajléktalanok közterületen való jelenlétét.

Miskolcon kevesen élnek szó szerint az utcán. A hajléktalanok jó része szívesebben marad „láthatatlan”. De attól még léteznek!

Az építési törvény tervezett módosítása úgy fogalmaz: az önkormányzat a település belterületén az alapvetőtől eltérő, engedély vagy megállapodás nélküli használatot szabálysértésnek nyilváníthatja. A részletes indoklás kifejti, „…a közterületek nem rendeltetésszerű használatának esetkörére (pl. hajléktalanok életvitelszerű ottlakására) az önkormányzatoknak lehetőségük legyen szigorúbb közterületi szabályok és szankciók megállapítására helyi rendeleteikben, pl. a hajléktalanok kitiltására a közterületekről.”

– Ezt nem szabad lenne meglépni – vélekedik Kreffly Gábor, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központjának vezetője. – Bírságolni, kirekeszteni, épp a hajléktalanokat?! Csak hogy ne legyenek szem előtt?!

Mint mondja, Miskolcon egyébként sem igen jellemző, hogy a hajléktalanok annyira szem előtt lennének, közterületeken hálnának, mint például Budapesten, az aluljárókban. Ennek ellenére így is bírságolják őket.

Kihúznák alóluk az utcát

A borsodi megyeszékhelyen csaknem 900-ra tehető a hajléktalanok száma. Ehhez képest a város 3 hajléktalanellátó intézményében összesen 400 ágy áll rendelkezésükre, azaz a hajléktalanok mintegy fele kimarad az ellátásukat szolgáló bentlakásos intézményekből, tudtuk meg Kreffly Gábortól, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központjának vezetőjétől.

Mi lehet a cél?

– Ennek ellenére nem mondható, hogy ha több hely lenne, az megoldást jelentene a hajléktalanok elhelyezésére, hiszen sokan közülük szívesebben tengetik életüket a közigazgatásilag Miskolchoz tartozó hétvégi házas övezetekben, mint amilyen Lyukó-völgy, Pereces, a Tesco feletti rész. A belvárosban is inkább lépcsőházakba húzódnak, vagy eldugottabb, bokros-ligetes területeken verik fel sátraikat, mintsem szó szerint az utcán aludnának. Kivételek persze vannak: a Pátria mögötti parkolóban is élnek páran, de van olyan kliensünk, aki a majláthi esőbeállóban húzta ki a nyarat. Inkább így, mintsem feladnák a függetlenségüket. A bentlakás, még az éjjeli menedékhelyen történő elhelyezés (ami egyedül nálunk van, sem a Máltaiaknál, sem a „Napfényt az életenek”-nél) is kötöttségekkel jár, nem lehet alkoholos állapotban bekerülni, duhajkodni. Alkoholizálni, a dolgát végezni, koldulni persze közterületen sem lehet, kapják is emiatt a klienseink a több ezer forintos szabálysértési bírságokat. Vagy például a helyi közlekedési vállalattól. Már ezt is aggályosnak tartom szakmailag: mit lehet ezzel elérni? Vagy nincs miből levonni, s legfeljebb ha a büntetések összeadódnak, jöhet „átváltásképp” az elzárás. Vagy ha egy-egy hajléktalannak évek múltán sikerül végre valamilyen nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást kapnia, kivételes esetekben bejelentett munka révén jövedelemhez jutnia, akkor életbe lép a letiltás – sorolja Kreffly Gábor.

Közösen kellene

A vezető szerint ha kevés is a hely a hajléktalanszállókon, azt gondolja, aki igazán be akar kerülni, az be is kerül. Az más kérdés, hogy a fegyelmet, kötöttséget nem bírók számára is ki lehetne találni valamilyen kötetlenebb ellátási formát. (Mint például a Budapest VIII. kerületében évek óta jól működő „fűtött utca” modell, amely voltaképp egy fűtött csarnok, s az intézményi szociális elhelyezéshez képest lazább kereteket kínál, illetve tesz lehetővé a szociális munkások számára is. Erről írtunk egy éve az Észak-Magyarországban is – a szerk.)

– Az önkormányzat együttműködése nélkül elképzelhetetlen, hogy ilyesfajta ellátást valósítsunk meg. Az önkormányzati választás után közösen lehetne kitalálni valamilyen megoldást, de az biztos, hogy nem a hajléktalanokkal szembeni önkormányzati rendeletek és a szankciók szigorítása – véli a szakember. 

Szalóczi Katalin