Hajdúdorog a 400. évfordulót ünnepli

Hajdúdorog a 400. évfordulót ünnepli
A Bocskai-szabadságharc és a hajdúk letelepítésének megünneplésére szobrot állíttattak Dorogon.

Az 1604-1606-os eseményeknek a dorogi hajdúk is főszereplői voltak, az 1605. december 12-én kelt korponai kiváltságlevél részletét bevésettük a főterünkön leleplezésre váró szobor talapzatába, hogy a hajdúk és örökösei kiváltságát az idők végezetéig hirdesse – kezdte ünnepi gondolatait Kujbus Mihály, Hajdúdorog polgármestere a Bocskai-szabadságharc és a hajdúk letelepítésének 400. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepségen, amelyet a település önkormányzata és a Hajdúvárosok Hagyományőrző Érdekképviseleti és Területfejlesztő Szövetsége közösen szervezett.

Később azzal folytatta, hogy a város Bocskai-emlékművel kíván méltóan tisztelegni az elődök előtt. Hozzátette: hosszú előkészítés, sokszor viharos döntés előzte meg a szobor helyére kerülését, de jövőbelátó, jövőt remélő, és – építő igaz magyar emberek határozták el a létét.

Hűség, hit

Miután a hajdú elődök, s szobor titkát megfejteni kísérletet tett a városvezető, Fodor István, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója, Dorog díszpolgára Bocskaira, a nagy formátumú történelmi egyéniségre emlékezett. Mint mondta, hazát adott a hajdúknak, erős városokat alakított ki megteremtve a hajdú vidéket. Az eseményen Csikos Sándor Jászai-díjas színművész közreműködött, valamint egyebek közt a Bocskai fejedelem nevét viselő lövészdandár díszegysége, zenekara.

Megszentelték a főtéri alkotást

Üdvözölte, hogy a képviselő-testület döntésére a város elhelyezte az alapító szobrát a Petőfi téren. A Győrfi Lajos szobrászművész által alkotott Bocskai-emlékmű ünnepélyes leleplezését követően a Petőfi téren a szobrot Prokai Gábor, a Képző- és Iparművészeti lektorátus osztályvezetője avatta fel.

Kiemelte: a vörös mészkő posztamensen álló bronzszobor új arculatot ad a településnek, a tér kiegyensúlyozó pontja lesz. Mint mondta, különös kihívás lehetett az alkotónak lovat és lovasát megalkotni, de Győrfi Lajos száztól is több köztéri alkotást készített már, ezért a korra utaló motívumokat a “megelevenített” ember jellemvonásaival szépen ötvözte.

Erős, határozott

A fejedelmet vizsgálva annak határozottságát, erős tekintetét emelte ki, s felhívta a figyelmet arra, hogy kezében a buzogány fejét fogja, most nem a had a fontos számára, hanem mutat vele, adományozni, letelepíteni akar. A talapzaton a Bocskai-család címere látható, a városnak adományozott címer, illetve a korponai szabadságlevélből vett idézet.

A város új büszkeségét, Bocskai lovas szobrát egyházi méltóságok megáldották, majd a jelenlévők megkoszorúzták hagyományőrző csoportok közreműködésével.

B. B.