Friss hírek

2010.08.02. 18:36

Mentett madárfiókákat szállítottak az Állatkertből a Hortobágyra

<p>Hétfőn szállították át a Hortobágyi Nemzeti Park malomházi állomására azokat a madárfiókákat, amelyek a Tisza-tó térségéből, az árvíz elől kimentett madártojásokból keltek ki. A fokozottan védett madárfajokat a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei keltették ki, és ők gondoskodtak a táplálásukról az első 5-6 hétben- tájékoztatta a Független Hírügynökséget a városligeti intézmény.</p>

Összesen tizennyolc mentett madárfiókát, köztük nagy kócsagokat és vörös gémeket szállítottak a Fővárosi Állat- és Növénykertből a Hortobágyi Nemzeti Park malomházi területére. A madarak azokból a tojásokból keltek ki, amelyeket június 9-én gyűjtöttek be a helyi természetvédelmi őrök a Tisza-tavi madárrezervátum árvíztől fenyegetett fészkelőhelyeiről.

A vadmadár tojások kikeltetéséről a városligeti intézmény keletető állomása gondoskodott: ez első fiókák június 28-án bújtak ki a tojásból. Az első hetekben pepszines oldattal kezelt apróhallal etették őket, kiegészítésként pedig édeskömény teát kaptak. Az elmúlt hetekben azonban folyamatosan átszoktatták őket a "kezeletlen" halra, így már azt is szívesen fogadják. A fiókák szemmel láthatóan gond nélkül átvészelték az utazást, hiszen érkezés után a számukra új, idegen helyen is hajlandóak voltak táplálkozni.

A mentett madárfiókákról az elkövetkező hetekben a Hortobágyi Nemzeti Park malomházi bemutatóhelyének szakemberei gondoskodnak. A fokozottan védett madarak egy tágas röpdében kaptak helyet, és ha a kellő fejlettséget elérik, szabadon fogják engedni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!