Hajdú Volán: korszerű utastájékoztatási rendszer 443 milliós fejlesztéssel

A Hajdú Volán korszerűsíti utastájékoztatási- és forgalomirányítási rendszerét. A beruházás összköltsége 443 millió forint, melyből 400 millió forintot az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Programja, 43 milliót pedig a busztársaság önerőből biztosít.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pénteki tájékoztatása szerint a projekt kivitelezése várhatóan 2010. augusztus végén fejeződik be. A fejlesztés első szakaszában valamennyi helyközi és távolsági autóbuszukra felszerelik a menetjegy- és bérletkiadó pénztárgépeket, a GPS technológiájú beltéri audiovizuális utas tájékoztató rendszert és a külső kijelzőket is.

A fejlesztés révén lehetőség nyílik az autóbuszok helyzetének, a mobiltelefonok WAP-os felületén, továbbá az interneten történő követésére. A forgalomirányító rendszer telepítése után a diszpécserek a valós forgalmi adatok ismeretében folyamatosan figyelemmel tudják majd kísérni az autóbuszok mozgását, és hatékonyabban tudnak beavatkozni egy váratlan közlekedési helyzet esetén. A projekt utolsó ütemében az elektronikus bérletértékesítési rendszert alakítják ki.