Hajdú Lászlót felmentették a móri rablás vádja alól, de 17 évet kapott

Felmentette a móri bankrablásban való részvétel vádja alól Hajdú Lászlót szerdán a Fővárosi Bíróság, de nyolc egyéb bűncselekmény – emberölés kísérlete, több rablás, súlyos testi sértés kísérlete, okirat-hamisítás, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés – miatt halmazati büntetésként 17 év fegyházra ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Ezen felül elrendelte egy korábban felfüggesztett, kétéves szabadságvesztés végrehajtását is.

A megismételt első fokú eljárás végén a bíróság felmentette Hajdú Lászlót a móri rablás vádja alól. Ahogyan Szebeni László bíró az ítélet szóbeli indoklásakor fogalmazott: “Hajdú László nem volt jelen Móron, nem vett részt az ott elkövetett bűncselekményben”. Egyéb bűncselekményekért, így a többi között egy pénzváltó elleni támadás, a budaörsi emberölési kísérlet és a csepeli posta kirablása miatt viszont elítélték. A móri vádpont alól való felmentés szóbeli indoklásakor a bíró kiemelte, nem értenek egyet azzal a védői indítvánnyal, miszerint Hajdú Lászlót méltánytalan hátrányok érték a móri bűncselekmény vádja miatt, és ezt a most hozott ítéletnek valamiféle módon kompenzálnia kellene. A bíróság Hajdú Lászlót a Móron történtek figyelembevétele nélkül kiszabható maximum 20 év helyett sújtotta 17 esztendővel. A vádlott köteles az összesen 45 millió forintos bűnügyi költségből 900 ezer forintot megfizetni.

Eredetileg Kaiser Edét és Hajdú Lászlót vádolták a 2002. május 9-én elkövetett móri vérengzéssel, amiért először Kaisert ítélték el 2004. december 23-án. A megismételt első fokú eljárásban már Hajdú Lászlót vádolták azzal, hogy a móri Erste Bankban megölt 8 embert. Azóta a hatóságok elfogtak két újabb gyanúsítottat, egyikük, W. Róbert ellen az ügyészség idén áprilisban emelt vádat a Móron történtek miatt, a másik gyanúsított, N. László időközben öngyilkos lett a börtönben.

Kaiser Ede ügyében jelenleg tart a perújítási tárgyalás, amelyet szerdán délután folytat a Fővárosi Bíróságon ugyancsak Szebeni László büntetőtanácsa.

A Hajdú László elleni ítélet nem jogerős, mert az ügyész a vádlott terhére fellebbezett, míg a védelem enyhítést szeretne elérni. Hajdú előzetes letartóztatásban marad.