Hajdú-Bihar

2013.02.16. 16:04

Komplexitás, nemzetközi kapcsolatok és alapos felkészülés

Debrecen  - Ezt a három tényezőt emelte ki az uniós szakember a 2014-20 közötti időszakra készülő pályázatok fő ismérveként. Horizon 2020 címmel három előadás hangzott el szombaton, a Debreceni Egyetemen a DEOEC kapcsolat napi egyik rendezvényén.

Debrecen  - Ezt a három tényezőt emelte ki az uniós szakember a 2014-20 közötti időszakra készülő pályázatok fő ismérveként. Horizon 2020 címmel három előadás hangzott el szombaton, a Debreceni Egyetemen a DEOEC kapcsolat napi egyik rendezvényén.

 Elsőként Polgár Éva, az egyik legnagyobb uniós pályázatokat kezelő szervezet, az ESZA Nonprofit Kft. igazgató-helyettese beszélt a 2007-13 közötti projektek tapasztalatiról. Elmondta, erre a ciklusra 235 milliárd forint állt rendelkezésére a pályázóknak és ebből eddig 139 milliárd forintot fizettek ki, ebből 28 milliárdot előlegként, a többit utólagos elszámolással. Hozzátette, a már megvalósult 49 pályázat mellett még több folyamatban van. Jó tanácsként ajánlotta, hogy érdemes többször részteljesítést igazolni, mert a megvalósítás végén beadott nagyobb összegek átfutási ideje sokkal hosszabb, mint amazoké.

Nagyobb odafigyeléssel

Kocsondi Tamás, a Debreceni Egyetem brüsszeli képviseletének vezetője már a 2014 és 2020 közötti időszak lehetőségeit taglalta. Legfontosabbnak azt tartja, hogy – mint fogalmazott – a brüsszeli bürokraták az eddigieknél sokkal szigorúbban fognak bírálni, és ezért a pályázóknak, köztük az egyetemnek alaposan fel kell készülniük, mint eddig, nagyobb részt kell vállalni a nemzetközi szervezetekben, és érdemes marketing, illetve közgazdász szakembert is bevonni a pályázatírásba. Emellett nagyon fontos szempont lesz a koplexitás, továbbra is legalább 3 országnak együtt kell pályáznia. Erősödni fog ezekben a kis- és középvállalkozások szerepe, ami egyébként a Debreceni Egyetemnek kedvező lehet.

Ugyancsak kedvezményezettje lehet a következő pályázati ciklusban a tematikai miatt. A három alappillérből (kiváló tudomány, ipari vezető szerep, társadalmi kilátások) közül a harmadikban ott van az egészség, demográfiai változás és a jólét, melyeket további 16 altémára osztottak. Ezek közül a DEOEC többen jó eséllyel pályázhat, így például a nagyon sok forrással induló időskorhoz kapcsolható projektekben, hiszen Európa lakossága elöregedőben van. Kocsondi Tamás hozzátette, az első pályázati kiírások várhatóan év végén fognak megjelenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!