Hajdú-Bihar

2013.02.08. 18:34

Kompenzálják a cégeket

Debrecen - A víz- és csatornadíjak csökkentése miatt nem mehetnek tönkre a vállalatok – mondja Kósa Lajos.

Debrecen - A víz- és csatornadíjak csökkentése miatt nem mehetnek tönkre a vállalatok – mondja Kósa Lajos.A vonalas közművekre (csatornákra, kábelekre) kivetett járulékból kell majd kompenzálni azokat a vízmű cégeket, amelyek a díjcsökkentés miatt enélkül tönkre mennének – mondta Kósa Lajos pénteken a Naplónak, hozzátéve: a vízdíjak még kis távolságra lévő települések között is rendkívül eltérőek, ezekkel egyedileg kell foglalkozni.

Arról kérdeztük a Fidesz alelnökét, milyen álláspontot kíván képviselni a rezsicsökkentés részleteinek kidolgozására kijelölt három tagú bizottságban. Válaszában előre bocsátotta, hogy a csökkentésben alapvetően egyetértettek, jó lépés, meg kellett tenni. Ugyanakkor újra kell gondolni azokat a szabályokat, amelyeket korábban különböző uniós előírások miatt eltöröltek, és ez a költségek növekedését okozta. Ebbe a körbe tartozik – mondta – a hulladéklerakási és a talajterhelési díj. A jelenlegi szabályzat például nagyon megemeli a szennyvízszippantás díját ott, ahol magas a talajvíz, és eltünteti, ahol alacsony. A szelektív hulladékgyűjtést pedig a helyi sajátosságoknak megfelelően kell újra gondolni. A kertvárosias övezetben például a komposztálható zöld hulladék begyűjtése a fő feladat – említette Kósa Lajos.

Vízpazarlás és aggodalom

Kósa szerint akár 60 százalékkal csökkenhetne a vízdíj.

A megyében vizet szolgáltató cégek megkérdezett vezetői, dolgozó nem kívántak nyilatkozni a díjcsökkentés várható következményeiről – sajtóhíreket nem kommentálnak, várnak a jogszabály megjelenésére – hárították el az érdeklődést.

Név nélkül egyesek elmondták azonban, hogy, ha a közműjárulék és a díjcsökkentés miatt nem lesz módjuk tartalékot képezni a hosszú távú működtetéshez szükséges feladatokra, akkor pár év múlva ellehetetlenül a normális víz- és csatorna szolgáltatás.

Palackból inni

Debrecen polgármestere, Kósa Lajos erre az aggodalomra azt válaszolta: lesz kompenzáció, hogy ne menjenek tönkre a cégek. Egyúttal kifejtette, hogy a vízdíjat akár 60 százalékos mértékben is csökkenthetnénk, ha nem lennénk ilyen mérhetetlenül pazarlók: hogy tudniillik ivóvízben zuhanyozunk, azzal húzzuk le a WC-t és mossuk a ruhánkat, az autónkat. A vízben szegény földrészeken felfoghatatlan, miért ez a pazarlás! –fogalmazott, így folytatva: – Valóban esztelenség hatalmas ráfordítással ivóvizet előállítani, hogy aztán a csatornába engedjük.

Állítása szerint hazánkban minden 100 liter vízből csak 3 liter hasznosul ivóvízként, illetve főzésre. El kell tehát gondolkodni, mi legyen a megoldás! Lehet, hogy jobban járnánk, ha a családok palackban kapnának megfelelő mennyiségű ivóvizet, az egyéb szükségletekre pedig használhatná mindenki a lényegesen olcsóbban előállítható – nem ivóvíz minőségű – csapvizet – latolgatta a jövőt Kósa Lajos.

HBN-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!