Hajdú-Bihar

2013.01.28. 12:07

Min dolgozik Szilágyi Imre grafikusművész?

Debrecen -  2011-ben, Debrecenben, a Simonffy-galériában volt önálló tárlata, de a grafikusművész számára az elmúlt év sem szűkölködött eseményekben és sikerekben.

Debrecen -  2011-ben, Debrecenben, a Simonffy-galériában volt önálló tárlata, de a grafikusművész számára az elmúlt év sem szűkölködött eseményekben és sikerekben.Túl azon, hogy részt vett a helyi tavaszi tárlaton, 2012. december 11-én nyílt meg a Fővárosi Nagycirkusz nagytermében a Valóság és illúzió című kiállítás, amelyen Az enyészet mutatványa című grafikával szerepel. Éppen a találkozás előtti napon kapta meg az országos kiállítás nagyalakú katalógusát. A cirkusz-pályázatra meghatározott bontással CD-én vagy e-mailen kellett egy grafikát beküldeni.

„A 2010-es években készült uszadékfa-sorozatomhoz kötöttem olyan gondolatokat, amik akkor feszítettek. Az uszadékfához, mint természeti formához, amit én gyermekkorom óta dédelgettem, nagyon sok mindent hozzá tudtam kötni. Ez egy megszemélyesített faforma, ami egy élőlényre hasonlít, ennek a bajszából lóg ki egy szál, amin egy biológiailag meghatározhatatlan lény mászik fel, s a másik oldalon lepottyan. A címe azért lett Az enyészet mutatványa” – mondja. A Magyar Képzőművészeti Szövetség által meghirdetett Szent és profán című pályázaton három műve kapott zöld utat. Oda egy 2011-ben készült sorozatát küldte be. Feltűnő a grafikák címe: Vízköpők, Ébredező vízköpők, Elszabadult vízköpők. Tárgyukat nehéz néhány mondatba foglalni. Voltaképpen stilizált katedrálisokról és hozzájuk kapcsolt figurákról van szó, játékosan profanizálva.

Mindennap dolgozik valamit, ceruzarajzot, tollrajzot, rézmetszetet, linót, vagy vázlatot, feljegyzést készít. Szinte pályakezdésétől fogva sorozatokkal jelentkezett (népi motívumok, maszkok, Erdélyország, kapuk, Nyírő-illusztrációk stb.), melyek révén kialakult sajátos vizuális anyanyelve. Májusban, a Déri Múzeumban nyílik egy átfogó életmű kiállítása. A város, illetve a Déri Múzeum vezetősége kínálta meg ezzel a lehetőséggel, az immár 71. életéve felé közeledő művészt. Az alkalomra egy katalógus is készül, ami már „műben” van. Ahhoz hasonló, mint ami a 60. évfordulójára megjelent, de az említett sorozatainak a reprodukcióival is bővül, továbbá lesznek benne szemelvények a kritikákból. Amúgy várja a tavaszt, hogy művelhesse kertjét Cserszegtomajon, Keszthely közelében, hogy mire a gyerekek vakációra jönnek, már legyen gyümölcs.

HBN–BE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!