Hajdú-Bihar

2013.01.17. 19:05

Erőszak a kórházban

Debrecen - Sok energia megy el az egészségügyi személyzet és a betegek, hozzátartozók konfliktusain.

Debrecen - Sok energia megy el az egészségügyi személyzet és a betegek, hozzátartozók konfliktusain.A híradókból ömlő erőszak a kórházakat sem kíméli, a betegek és hozzátartozóik agresszivitása mindennapos. Dr. Turchányi Béla, a Kenézy-kórház traumatológiai és kézsebészeti osztályának vezetője azt mondja, a verekedések nem ritkák, és egyáltalán nem minden eset kerül látótérbe.

– A saját osztályom életében sem kell messzire visszatekinteni, ha lökdösődős jelenetet akarok felidézni, de fogták meg az orvos torkát is. Bár a gyógyítás szereplői közfeladatot ellátó személyként kiemelt jogi védettséget élveznek, ugye, ám ez nem érvényesül se a köztudatban, se a közhangulatban – hangsúlyozta a tanszékvezető egyetemi docens, akinek különösen az esik rosszul, amikor például egy hosszabb ideje rendben ellátott beteg korábban fel nem tűnő hozzátartozója vonja őket felelősségre alapot nélkülözően.

- Gyakran vágják a fejükhöz – említette –, hogy miért adjuk haza a betegeket a véltnél hamarabb, holott az előírásoknak megfelelően járunk el. Mint mondta, rengeteg energia megy el az efféle incidenseken, hiszen a sértett munkatárs agya még akkor is a bántó eseményeken pörög, amikor már másra kellene koncentrálnia.

Turchányi Béla szerint annak, hogy a médiában tömegével jelennek meg az erőszakos híradások, önmagában még nincs visszatartó ereje, hiszen a következményekre ritkán térnek vissza.

– Amióta jogbiztonságról beszélhetünk, igenis sokan felbátorodtak, gondolva, hogy a jogi képviselőjük majd csak sarokba szorítja a sértett feleket, így az ő felelősségre vonásuk elmarad. És előfordul, hogy be is jön nekik – fűzte hozzá.

Mezítlábas részegek

Dr. Nagy Gergely három éve dolgozik a Kenézyben, jelenleg a sürgősségi osztály orvosa, előtte 15 éven át mentőzött. Két hónapja egy ittas férfival gyűlt meg a baja, aki annyira felindult édesanyja halálán, hogy előbb infúziós palackokat tört szét a fején, majd azzal fenyegetőzött, hogy az üvegeket a közbelépni szándékozókhoz vágja. – Nagyon kellemetlen volt, mert mindez a súlyosabb állapotban lévők kórtermében történt, ahol lélegeztett beteg is feküdt. Néhány percre a teljes ellátás leállt – elevenítette fel.

Mint kifejtette, elsősorban az ittas és kábítószer hatása alatt álló betegekkel, hasonló állapotnak „örvendő” hozzátartozóikkal, az idős, szellemi hanyatlásuk miatt kezelt személyeknél, valamint a krónikus ideg- és elmegyógyászati bajokból eredően zavart betegekkel vannak problémák, esetükben sűrűbben előfordul, hogy felpofozzák az őket ellátókat. Persze, a sértett félnek könnyebb, ha tudja, hogy olyan ütötte meg, aki nincs belátóképessége birtokában.

A részegekkel általában az a gond, hogy nem akarják kivárni a méregtelenedés kórházban töltendő 6-8 óráját, és akár mezítláb, hálóruhában is nekivágnak, úgy kell őket visszakísérni, s jó, ha mindezt nem kíséri folyosói üvöltözés. Igaz, józanodás után egy részük sűrű bocsánatkérések közepette távozik.

Nagy Gergely nem találkozott még olyannal, aki perelt volna egy pofon miatt, ő maga is sajnálná az energiabefektetést. A komolyabb szabálysértési -és bűnesetekben ugyanakkor a sértetteknek elégtételt jelentene – jegyezte meg –, ha legalább értesülhetnének az ítéletről.

Az orvos kiemelte: a mentőknél ennél is rosszabb a helyzet.

HBN-RaL


Felkapta a vizet a család

– Tavaly hat-hét alkalommal riasztottuk a rendőrséget garázda esetek miatt; két hónapja például egy elhunyt hozzátartozója annyira felindult azon, hogy a halottját hűtőházba kell vinni, hogy infúziós palackokat tört össze és magára zárta egy rendelő ajtaját. Szintén 2012-ben történt, hogy meg akartak ütni egy röntgenasszisztenst, egy másiktól pedig ellopták a rendelőben lévő rádióját – mondta el a Naplónak Nagy László, a kórházi biztonságért felelős Pannon Guard Zrt. szolgálatvezetője, hozzátéve: a tolvajt sikerült elfogni.

Munkatársaival a személy- és vagyonvédelmi törvény alapján végzik tevékenységüket, amely rögzíti jogosultságaikat és kötelezettségeiket. Napi két-három esetben kell intézkedniük ittas betegek, látogatók miatt, a problémák többsége a sürgősségi és a traumatológiai osztályon adódik. – Általában a személyzet kéri, hogy kire figyeljünk oda jobban. Ilyenek például az indulatosabb betegek, akik nem akarják elfogadni az orvosi segítséget vagy inzultálják a várakozókat. Mi igyekszünk megnyugtatni őket, s a megjelenésünk, a formaruhánk tekintélye gyakran elegendő a kedélyek lecsillapítására. Ha mégsem, úgy arányos testi erőt alkalmazva elháríthatjuk az esetleges támadásokat, ami általában az illető kezének hátracsavarásában nyilvánul meg, valamint kivezetjük abból a térből, ahol kárt okozhat a berendezésben – magyarázta Nagy László. Olyan is előfordult – jegyezte meg –, hogy egy beteghez igen népes család érkezett, s amikor arra figyelmeztettük őket, hogy a házirend értelmében nem mehetnek be annyian, az udvaron három erősebb rokon neki akart menni a kollégámnak…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!