Hajdú-Bihar

2012.08.17. 08:34

Zsuzsi: a végállomás zárva

Debrecen - Egyelőre csalódni fog, aki az erdőspusztai Természet Házához kirándul.

Debrecen - Egyelőre csalódni fog, aki az erdőspusztai Természet Házához kirándul.Egyeseknek kínos, mások számára bosszantó félreértést szült, hogy bár július 21-én a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. ünnepélyesen átadta a pályájában, peronjaiban és szerelvényeiben teljesen megújult Zsuzsi vasutat, azt senki sem hangsúlyozta, hogy az összességében 400 millió forintos uniós beruházáshoz szervesen kapcsolódó hármashegyaljai Természet Házára ez nem vonatkozik, az jobb esetben is csak augusztus végétől látogatható.

Mivel a közvetlenül a végállomásnál lévő, amúgy valóban rendhagyó, kilátót, mosdókat, kerékpártárolót, internetkapcsolatot is kínáló épület a jegypénzárt is magában foglalja, a közönség joggal gondolhatta, hogy a Természet Háza megnyílt. Majd odakint csalódottan vehette tudomásul az ellenkezőjét. Mint erről csütörtökön magunk is meggyőződhettünk, naponta többen „koppannak” az épületnél.

A Természet Háza a debreceni önkormányzat beruházása. Csütörtök délután hosszas huzavona után azt közölték, az átadáskor az épület „műszakilag elkészült”, de a használatba vételhez szükséges szakhatósági állásfoglalások beszerzése még zajlik. Ez a zárva tartás oka.

A hónap végén talán

A Népszabadság a héten „átverésnek” nevezte, hogy bár a júliusi projektzárás alkalmával megnyitották a hármashegyaljai Természet Házát, az épületet utána bezárták, s azt a nagy hírverés ellenére máig sem látogathatják az Erdőspusztára kirándulók. Sajnálatos módon erről a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. mindeddig nem tájékoztatta az utazóközönséget. Az épületet a Zsuzsi korszakos megújulása hívta életre, 100 millió forintba került, mely összeg felét a debreceni önkormányzat, felét uniós és állami források biztosították.

Csütörtökön magunk is azt tapasztaltuk, hogy az amúgy különleges és teljesen késznek tűnő épület zárva van. Megtudtuk: az elmúlt hetekben oda érkezők közül jónéhányan csalódtak emiatt, hiszen a híradásokban nem erről volt szó. Magyarázatot kérve még délelőtt elküldtük a kérdéseinket az önkormányzathoz, egyben szerettük volna megtudni, mikor érdemes kimennie annak, aki az új, valóban különleges épületre is kíváncsi.

Engedély híján

Kora délután telefonon beszéltünk a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Pintér Gyulával, aki azt mondta: bár a Természet Házát illetően az önkormányzat a legfőbb illetékes, az ő tudomása szerint egyelőre nincs meg a használatbavételi engedély, s emiatt az üzemeltetői szerződés sem köttethetett. Az ügyvezető nem vitatta, hogy ez többeket kellemetlenül érinthetett, ugyanakkor megjegyezte: reményei szerint a nyitás elől augusztus 26-ig minden akadály elhárul. Az épület őrzéséről jelenleg is gondoskodunk – tette hozzá.

Többszöri egyeztetés után az esti órákban végre az önkormányzatnál is reagáltak, alátámasztva a Pintér Gyula által elmondottakat, igaz, dátumot nem említve. Hozzáfűzték: remélik, a megújult Zsuzsi kárpótol az esetleges csalódásért…

HBN


Debrecen - Bár július 21-én ünnepélyesen átadták, azóta sem látogatható a Zsuzsi vonat erdőspusztai végállomásán található Természet Háza.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!