Hajdú-Bihar

2011.09.07. 22:08

Újra mozog a Spirál-szobor

Debrecen - 36 év után újra egy Tilless Béla által készített spirál-szoborral büszkélkedhet a cívisváros.

Debrecen - 36 év után újra egy Tilless Béla által készített spirál-szoborral büszkélkedhet a cívisváros.

A szerdán a Modemnek átadott Kettős-spirál-mobil elődje az ország első köztéri mozgó-szobra volt az Egyetem sugárút és Füredi út sarkán, ám a folyamatosan rongálások miatt mára csak hűlt helyét találják az arra járók. Az épület kertjében látható mű egy különleges, motorral mozgatott fémalkotás, mely fényjátékával kápráztatja el a nézőket. A szoborral kapcsolatban Tilless Béla elmondta, hogy alumíniumból készült, de sokkal inkább szeret krómacéllal dolgozni mivel az sokkal időtálóbb. Azt is megtudtuk, hogy már korábban is tervezték a szobor felállítását Debrecenben, azonban a helyszínek kiválasztásában nem jutottak közös nevezőre. Ez azért is fájó volt, mivel a művész erősen kötődik a városhoz, hiszen közel 20 évet élt itt, és több éven keresztül vezette a Kossuth Lajos Tudományegyetemen az Egyetem Galériát, valamint az egyetemisták művészeti körét.

Tilless Béla alkotása nem teljesen egyedülálló, mivel Szolnokon és Nyíregyházán is látható hasonló szobra, sőt Püspökladány is büszkékedhetett egy majd 8 méteres Tilless-plasztikával.

A művész jelenleg korábbi szenvedélyének, a festészetnek hódol. Alkotásai témája mostanában leginkább a Világegyetem, ahogy mondta „minél inkább megismerjük a kozmoszt, annál inkább megismerjük magunkat”.

Arra a kérdésre, hogy tervez-e a közeljövőben újabb egyedi spirál-szobrot, úgy válaszolt, hogy jelenleg nem áll szándékában, azonban egyáltalán nem zárja ki ennek lehetőségét.

HBN-TOB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!