Hajdú-Bihar

2011.09.23. 21:03

Úgy tűnik tilosban jár a fehér angyal Debrecenben

Debrecen - Feltehetően engedély nélkül működik Debrecen egyik népszerű belvárosi szórakozóhelye.

Debrecen - Feltehetően engedély nélkül működik Debrecen egyik népszerű belvárosi szórakozóhelye.

Az idén januári West Balkán tragédia után a kormány úgy döntött, határozottan elejét kell venni, hogy hasonló esetek előfordulhassanak. (Mint emlékezetes, a West Balkán nevű szórakozóhelyen kitört pánikban a kifelé tolongó fiatalok három lányt agyontapostak.) Ezért a március 8-án elfogadott rendelet előírja, hogy aki 300-nál több ember befogadására alkalmas helyen zenés, táncos rendezvényt akar tartani, annak erre engedélyt kell kérni a polgármesteri hivataltól. Az engedély megadásának pedig az a feltétele, hogy a helyet a szakhatóságok biztonságosnak találják, amelyből szükség esetén megadott számú ember gyorsan kimenekíthető.

Debrecenben, a Bajcsy-Zsilinszky utca 1-5. szám alatt körülbelül egy éve megnyitott White Angel (Fehér angyal) nevű szórakozóhely befogadó mérete jóval meghaladja a 300-at, és bár tartanak ilyen rendezvényeket, nincs rá engedélyük.

– Meddig tűri a jegyző, hogy semmibe vegyék a határozatát? – kérdezte a történtek nyomán a Napló egyik olvasója. Dr. Gulyás Tünde, a polgármesteri hivatal igazgatási osztályának vezetője kérdésünkre megerősítette, hogy a White Angel részére nem adtak ki engedélyt, mert azt 800 személyre kérték, a tűzoltóság szerint pedig a nyílászárók jelenlegi száma és mérete alapján egyidejűleg legfeljebb 394 ember tartózkodhat bent biztonságosan. E tényt a Napló kérdésére Nagy Imre debreceni tűzoltóparancsnok is megerősítette.

Lapunk a környéken élőktől-dolgozóktól úgy értesült, hogy az említett szórakozóhelyen a múlt hét végén, éjszaka hosszú sorokban vártak a fiatalok a bejutásra a White Angelbe. Sikerült elérnünk a telefonon az üzletvezetőt, ám amint elmondtuk, miért keressük, a nyilatkozatot elhárította. Kerestük a rendőrséget is, hogy az esetleges ellenőrzésről érdeklődjünk, de ott csak a jövő hétre ígértek választ.

Nagy Imre, a debreceni tűzoltóság parancsnoka a Naplónak azt mondta: ha a cég újabb kérelmet nyújt be, s abban a benntartózkodók felső határaként 394-et jelöl meg, a tűzoltóság részéről nem lesz akadálya az engedély megadásának. A másik megoldás az lehet, hogy kialakítanak annyi nyílászárót, amennyire szükség van a 800 személyre vonatkozó engedély megadásához. És hozzátette: a vendéglátóhely működését a rendőrség közreműködésével ellenőrizni fogják.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!