Hajdú-Bihar

2011.09.30. 17:11

Megússzák a vizet Nádudvar városában

Nádudvar - Több száz ingatlannál oldódott meg a belvízelvezetés.

Nádudvar - Több száz ingatlannál oldódott meg a belvízelvezetés.

Befejezték a belterületi vízrendezési programot, melynek köszönhetően a város lakói felkészülten várják az őszi esőzéseket és a tavaszi hóolvadást. Mint azt Beke Imre, nádudvari polgármestertől megtudtuk, új árkokat alakítottak ki, abból a 150 millió forintból, melyet két európai uniós pályázaton nyert meg a város.

Támogatások

– Nagy szükség volt erre a beruházásra. Nádudvar érzékeny vízbázisú terület. Itt kötött a talaj, ami azt jelenti, hogy az erősebb nyári csapadékot nem képes elvezetni. Emiatt a családi házak, főleg a vályogból készültek, veszélybe kerültek. Az első pályázattal 30 millió, míg a másodikkal 140 millió forintot nyertünk. Az önkormányzatnak 10 százalékos önerőt kellett biztosítania, ennek felét az EU önerő alapjából pályázta és nyerte meg a település, így a fejlesztéshez végül csupán 7 millió forint saját forrásra volt szükség. A projektnek köszönhetően több száz ingatlannál oldódott meg a belvízelvezetés – mondta a polgármester.

– A projekt nyolc utcát érintett, ahol zárt csapadékelvezetési rendszert, illetve betonburkolatú árkokat alakítottunk ki, egy 5 kilométeres és egy 385 méteres szakaszon – avatott be a részletekbe Ludman Lajos, a kivitelező Nádudvari TVG Kft. ügyvezetője.

Helyi döntések

A projekt sajtóközleménye arról számol be, hogy a polgármester a kivitelezést folyamatosan nyomon követte, s a lakossági észrevételeket is figyelembe vették a munkálatoknál. A beruházást záró terepbejáráson Bodó Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette: a kormányzat komoly változásokat tervez a területfejlesztésben. Eszerint a jövőben a megyei elképzeléseket rendszerbe foglalják és helyben határoznak azokról. Így több milliárd forint sorsáról dönthetnek a helyi szereplők, a helyben élők érdekében.

HBN-TZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!