Hajdú-Bihar

2011.09.05. 14:39

Lakosságmegosztó szennyvízberuházás Hajdúszováton

Hajdúszovát - Többen állítják, csak kényszerűségből csatlakoztak a víziközmű társulathoz.

Hajdúszovát - Többen állítják, csak kényszerűségből csatlakoztak a víziközmű társulathoz.

"Függetlenül attól, hogy egyetértenek-e a Víziközmű Társulat magalakulásával, annak feladataival, a szennyvízcsatorna építésével, KÖTELESEK az érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére."

Többek között ez volt az a mondat, ami előtt sokan értetlenül álltak a településen. Az idézet egy minden lakoshoz eljuttatott levélben található, amelyben arra is figyelmeztetik a hajdúszovátiakat, hogy aki idén augusztus 13-ig nem köt szerződést az OTP Lakás-takarékpénztárral, annak a hónap végéig a 190 ezer forint helyett 261 ezret kell egy összegben kifizetnie. Ez utóbbi vonatkozik a vállalkozókra és cégekre is.

Ki lehet a feladó?

A tartalma alapján kényszerítő hatású levél, melyben az érdekeltségi hozzájárulást nem fizetőknek a végrehajtás különböző fokozatait - köztük az ingó-ingatlan lefoglalását - helyezi kilátásba Zsiday Csaba a társulat elnöke, sokak felháborodását váltotta ki. Köztük Balogh Ferenc önkormányzati képviselőét, aki állítása szerint az elnöktől azt a választ kapta (s ezt rajta kívül többen is), hogy nincs köze a levélhez.

Megkeresésünkre viszont Zsiday Csaba nekünk elmondta, természetesen ő felel a levél tartalmáért. Hozzátette, nem érti, miért tartják a beruházás ellenzői zsaroló levélnek, holott csak annyit kérnek a lakosságtól, hogy hozzájárulásukkal teremtsék meg a pályázati forrásokhoz szükséges önrészt. Máskülönben elvész egy soha vissza nem térő lehetőség, hogy 1,1 milliárd forintból, aminek 85 százaléka a támogatás, megoldódjon a településen a szennyvízelvezetés. A befejezési határideje 2015 év vége.

Két ciklussal korábbi

A beruházás tervei már több mint egy évtizede elkészültek, ám csak a legutóbbi pályázatuk kapott támogatást a Európai Uniótól, amihez aktualizálták a korábbi terveket. Vass Sándor polgármester azt is elmondta, kiírás értelmében csak azok az ingatlanok szerepelhettek a pályázatban, melyek ivóvízzel vannak ellátva. Így a víziközmű társulat megalakításához szükséges minimum 67 százalékos részvételi arányt nem a település teljes ingatlanállományához viszonyítva kellett elérni. Ehhez képest a már említett levél nem tesz kivételt: a „többségi akarat elve” alapján a társasághoz nem csatlakozók is kényszertagokká válnak, és meg kell fizetniük a hozzájárulási díjat. Ezt az ellentmondást is nehezen tudták néhányan feldolgozni, és volt közöttük, aki az illetékes hatósághoz fordult kérdésével: Mit kell fizetnie annak, aki nem kíván rácsatlakozni a majdani hálózatra? A válasz: csak talajterhelési díjat vethetnek ki rá.

„Láthatatlan” alapszabály

A vízikömű társulat elnöke megerősítette, az első meghirdetéskor valóban az hangzott el, hogy a közművesítetlen ingatlanok tulajdonosai nem kötelezhetők a csatlakozásra.

Az alapszabályba - állítja Zsiday Csaba - viszont bekerült a már idézet többségi akarat elve, vagyis a teljes lakosságnak hozzá kell járulnia pénzével a beruházás sikeréhez. Mivel ez lényeges változást jelent a kezdetekhez, Balogh Ferenc szerette volna megtekinteni az alapszabályt, ám elmondása szerint az elnök felhatalmazásának a birtokában sem láthatta, mert a polgármester nem adta oda neki. Vass Sándor erre úgy emlékszik, hogy a képviselő akkor kérte, amikor ő bent sem volt az irodájában, így hiába ígérte későbbre, Balogh Ferenc ezt megtagadásnak vette. Ettől az esettől függetlenül mások is állítják, hogy nem tekinthettek bele a fontos dokumentumba, amit a polgármester cáfol, de a lakosokkal való személyes beszélgetésünk során ketten is megerősítették. Ide tartozik, hogy Balogh Ferenc írásos kérelmet nyújtott be az alapszabály átvételére, ám mint mondta nem kapott választ a törvényben meghatározott 15 napon belül. Mivel máskor is előfordult, hogy nem juthatott közérdekű adathoz, jogi lépéseket tett – közölte.

Kinek kell fizetni?

Ezt a kérdést a társulat elnökének és polgármesternek is feltettük.

Zsiday Csaba szerint az alapszabályban rögzítették, eszerint minden ingatlan tulajdonosnak fizetni kell. Ez a község érdeke is, hiszen az uniós elírások szigorítása később nem fogja lehetővé tenni a szennyvízkezelés mostani gyakorlatát.

Vass Sándor úgy érvelt, megérti az ivóvízbevezetéssel nem rendelkező ingatlantulajdonosok álláspontját, de azt minden lakosnak tudnia kell, hogy a helyi szennyvíztisztító 2013-ban megszűnik, és akkor a jelenlegi 3600 forintos költség duplájáért, triplájáért kellene majd a szippantott szennyvizet valamelyik szomszédos városba szállítani. Hozzátette, éppen a napokban fogadta el a testület, hogy az önkormányzat pályázatot nyújtson be a 135 millió forintos önerő felének támogatására a BM Önerő alaphoz. Ennek elnyerése esetén a lakosság terhei is csökkenhetnek, de hogy milyen mértékben és formában, arról később döntenek, egyelőre nyerjék meg a pályázatot – fogalmazott a polgármester.

A társulat elnöke és a polgármester szerint ez az egész hangulatkeltés csak néhány emberhez köthető, hiszen már legalább 900 tulajdonos aláírta szerződését a lakás-takarékpénztárral. Az ellentábor ugyanakkor arra kíváncsi, közülük vajon mennyien fogják teljesíteni is a fizetési kötelezettségüket, hiszen korábban a havi 300 forintos vízdíjjal is sokan adósak maradtak a településen.

HBN

Teljes bizonytalanságban élnek

A beruházás előkészítő folyamatával elégedetlenek egy kisebb csoportja egyhangúan arra panaszkodott a helyszínen, hogy tájékoztatás hiányában úgy érzik, olyasmibe kényszerítik bele őket, amiről csak annyit tudnak, hogy lesz csatornázás. Ám, nem láthattak róla egyetlen tervet, dokumentumot sem, viszont az a hír járja a községben, hogy 800 és ezer forint között lesz a víz- és csatornadíj (ezt cáfolja Zsiday Csaba, Balogh Ferenc viszont dokumentumokkal tudja bizonyítani), amit a kispénzűek képtelenek lennének fizetni.

Egy 80 éves nyugdíjas férfi azt is megfogalmazta, lehet, meg sem éri a beruházás végét, akkor hogyan köthetne 92 hónapos futamidőre szerződést a részletfizetésre. Egy fiatalabb asszony arra panaszkodott, hogy neki bizony még a havi 2 ezer forint kifizetése is gondot okoz 27 ezer forintos jövedelméből.

És csak záporoztak az ellenérvek, miért nem tartják jónak ezt a konstrukciót, amelyet egyhangúan nagyon drágának ítélnek meg. Közülük egy volt önkormányzati képviselő számadatokkal is alátámasztotta érvelését. Eszerint a szovátiak 60-65 százaléka a létminimum alatt él, mintegy 680-an munkanélküliek, a 70 év felettiek száma 200, így a több mint 3 ezer lakosból legalább 900-nak komoly nehézséget okoz a ráeső anyagi teher viselése. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük a további költségeket, ami a rácsatlakozáshoz szükséges belső kiépítésekből adódnak.


Hajdúszovát - Részletre 190, egyösszegben 261 ezer forint az érdekeltségi hozzájárulás.

Hajdúszovát - Hajdúszováton forrongnak az indulatok a több mint egymilliárdos szennyvízberuházás miatt, ugyanis tájékoztatás hiányában csak annyit tudnak a lakosok, hogy 190 ezer forintot kell kifizetniük, ha lakástakarékra fizetnek, és 261 ezret, ha egyben.

Hajdúszovát – Hajdúszováton forrongnak az indulatok a több mint egymilliárdos szennyvízberuházás miatt, ugyanis tájékoztatás hiányában csak annyit tudnak a lakosok, hogy 190 ezer forintot kell kifizetniük, ha lakástakarékra fizetnek, és 261 ezret, ha egyben.

Hajdúszovát – Hajdúszovát község Önkormányzatának „Hajdúszováti szennyvízelvezető rendszer és tisztítótelep építése” című projektje támogatási szerződése 2011. 08. 11-én került aláírásra Hajdúszovát község Önkormányzata képviseletében Vass Sándor polgármester, másrészről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró „Energia Központ” Energiahatékonysági, Környezetvédelmi és Energia Információs Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelőségű Társaság, mint közreműködő szervezet képviselője Lasch Tímea ügyvezető által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!