Hajdú-Bihar

2011.09.13. 09:15

Jövő év végére végre elkészülhet az elkerülő a 4-es főúton

Debrecen, Bocskaikert - A NIF Zrt. kérelmezte a hatóságnál a „zöld” korlátozás feloldását.

Debrecen, Bocskaikert - A NIF Zrt. kérelmezte a hatóságnál a „zöld” korlátozás feloldását.

Bár az érintettek szerint kellő ütemben haladtak a munkák a 4-es főút Debrecent elkerülő, még hátralévő 11,9 kilométeres szakaszán, amikor a bocskaikerti zöldszervezet beadványára abba kellett hagyni. Mivel a nyomvonal a Natura 2000-es terület mellett halad, a kiadott környezetvédelmi engedély előírása alapján március 15. és szeptember 1. között szüneteltetni kell az építést a vegetációs időszakra vonatkozó tilalom miatt. Májusban le is álltak a munkákkal, de legalább a régészeti feltárásokat is elvégezték, így ebben a hónapban újra indulhatott az építkezés.

Megszűnhet a tilalom

Nem lehet tudni, milyen hamar köszönt be a tél, így az a 4 hónap kiesés igencsak hiányozni fog, ráadásul jövőre is lesz vegetációs időszak, így be lehet egyáltalán fejezni a munkát? – tettük fel a kérdést Loppert Dánielnek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetőjének. Válaszában közölte, a társaságuk kezdeményezte az építési engedély építési időszak korlátozására vonatkozó előírás módosítását a Közlekedési Hatóságnál. Amennyiben elfogadják, az építési tilalom 2012-ben már nem lesz érvényben, így a munkákat zavartalanul be lehet fejezni év végére. Az ugyanis a következő határidő. Mi történik, ha még sem fogadja el a hatóság a módosítási kérelmet? Akkor 2013 év végére módosul a befejezés határideje - kaptuk a választ. Loppert Dániel hozzátette,a NIF Zrt.-nek mindig a hatályos jogszabályok alapján kell eljárnia, ezért kérték az építési engedély módosítását, mert véleményük szerint a korlátozás ellehetetleníti a munkavégzést. Válaszaiból az is kiderül, a realitások alapján nincs olyan időpont, amelynél már veszélyebe kerülne a beruházás uniós támogatottsága.

HBN-ÉP


Kronológia

2010. szeptemberben jól haladnak a földmunkálatok és egy vadátjáró megépítése. 2010. december elején elkezdik az eddig elkészült útalap téliesítését, de egy hétig szünetel a munka esőzés miatt. A beruházó szerint ennek ellénre nem fog csúszni az elkerülő szakasz átadása.  

2011. március 12. A gazdasági válság, a költségvetés katasztrofális állapota miatt veszélyben van az elkerülő megépítése - közölte Kósa Lajos polgármester sajtótájékoztatóján. Molnár Csaba szakminiszter szerint ennek semmi alapja 

2011. március 15: ekkor lenne a tervezett átadás, de bejelentik, hogy legalább félévet csúszik a határidő. 

2011. május elején a bocskaikerti zöldek bejelentésére a hatóság leállítja a munkálatokat, mert Natura 2000-es terület mellett a vegetációs időszakban nem dolgozhatnak a gépek.

2011. júliusában megkezdődik a nyomvonalon a régészti feltárás, mert a bronz és vaskori maradványok mellett szarmata és Árpád-kori leletek is előkerülhetnek a földből.

2011. szeptember 1. kezdődhet újra a munka, vége a vegetációs időszaknak és befejeződött a régészeti feltárás is. A tervezett átadás 2012 végére módosul. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!