Hajdú-Bihar

2011.06.21. 07:08

Elitkommandós csapatok jönnek Debrecenbe

<p>Debrecen -&nbsp;Nemzetközi SWAT verseny lesz Debrecenben, vagyis elitkommandós csapatok mérik össze tudásukat az Apafai lőtéren, október 3. és 6. között.</p>

Hivatalosan a VI  Nemzetközi Bevetési Egységek Szituációs Lőbajnoksága címet viseli az elitkommandós rendezvény, melyre 18-22 országból, összesen 40-50 egységet várnak a szervezők. A szakmai főszponzor az amerikai székhelyű Blackhawk!, mely a rendvédelmi-katonai felszerelések piacán vezető márka a világban. Fővédnöknek dr. Simicskó István honvédelmi államtitkárt nyerték meg, a szervező bizottság elnöke pedig a derecskei Széll Gábor, a Wing Tsun Kung-fu, 6. mesterfokozatú, kelet-európai főinstruktor-helyettese.

 

Hat év alatt kinőtte magát az elitkommandós rendezvény

 

6 évvel ezelőtt Komárom-Esztergom megyében egy helyi lőbajnokságot szerveztek, 12 helyi járőr részvételével. Két évvel később más megyék rendőrei, újabb egy év elteltével külföldi csapatok is versenyeztek. 2009-ben már 8 ország 27 csapatát látták vendégül a Dorogi Lőtéren. Azt a helyszínt azonban „kinőtték”, tovább kellett lépni. Több bejárás és tárgyalás alapján kerül át a verseny Debrecen városába.

– Az országban kevés olyan, civil kézben lévő lőtér van, amely alkalmas egy ilyen esemény lebonyolítására. Az Apafai viszont szinte korlátlan lehetőségeket biztosít számunkra, s bátran állíthatjuk, hogy a megfelelő szponzori támogatottsággal egy olyan versenyt tudunk létrehozni, mely nemcsak Európában, de talán a világon is egyedülálló. Nem titkolt cél az sem, hogy a verseny kapcsán az állampolgárokban is erősítsük a rendőrségbe vetett hitet, bizalmat, ahol lehet, próbáljuk meg beláthatóvá tenni a rendőri munkát, emberközelivé hozni a rendőröket – mondta Győrfi Tamás, a főszervező Tactical Kft. ügyvezetője.

A verseny – természetesen szigorú biztonsági előírások betartása mellett – 7 helyszínen egyszerre fog zajlani, s egy kivételével minden pályán éles lövészetet hajtanak majd végre a 4 fős csapatok. Speciális helyzeteket alakítanak ki: földalatti bunkerben, vízen, csónakból, helikopterből, többszobás taktikai házban, buszon és személyautókban kell helyt állniuk a versenyzőknek, minél valósághűbb szituációkban. Sajátsága a rendezvénynek, hogy a két nap alatt a résztvevők folyamatosan hajtják végre a feladatokat, éjjel és nappal, megszakítás nélkül, a számukra kijelölt pályákon.

A viadal a nagyközönség számára nem nyilvános, de a tervek szerint, időben eltolva, interneten követhető lesz a verseny menete, valamint a sajtónak egy rövid betekintést engednek majd.

A résztvevők Európa számos országából érkeznek (például Németország, Franciaország, Olaszország, Ausztria korábban is képviseltette magát), nekik többféle szabadidős és kulturális programot is terveznek Debrecen, illetve Magyarország népszerűsítésére, turisztikai és kulturális értékeinek bemutatására. 

 

Ténybox:

 

A SWAT (Special Weapons And Tactics – Speciális Fegyverek és Taktikák) egy amerikai kommandószervezet. Szinte minden nagyobb városban megtalálható, így New Yorkban, Washingtonban, Los Angelesben, stb. – írja a Wikipédia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!