Hajdú-Bihar

2011.06.14. 20:44

A második esély iskolája Derecskén

<p>Derecske - Hátrányos helyzetű felnőttek ismerkednek a számítógéppel, álláskeresési technikákat sajátítanak el, de akár kereskedelmi és vállalkozási ismereteket is tanulhatnak ingyen, hogy könnyebben találjanak munkát. A megváltozott munkaerőpiac viszonyai miatt az élethosszig tartó tanulás ma már elengedhetetlen. Ezt ismerték fel Derecskén is. Fegyverneki Gergő tudósítása.</p>

A TÁMOP 3.2.3/08/1-0032 „Közös jövőnk: Hajdú-Bihar” című uniós pályázatnak köszönhetően valóra vált a Városi Művelődési Központ és Könyvtár régi álma. A Méliusz-központ konzorciumi partnereként felnőttképzési akkreditált intézménnyé vált a közelmúltban, így útjára indíthatták a felnőttképzést. Segítőkész ügyfélszolgálati munkatársak, korszerűen kialakított oktatóterem és szakképzett felnőttképzési szakemberek várják a tanulni vágyó felnőtteket a művelődési központban.

- Ha a felnőttek tanulni szeretnének, ezt helyben is tudjuk biztosítani – mondja Dr. Fülepné Sipos Ilona. – A most meghirdetett képzések célja a megszerezhető kompetenciák megalapozása, fejlesztése, bővítése. Az intézményi akkreditáció lehetőséget ad a későbbiekben akár OKJ-s képzések beindítására is. A pályázaton belül térítésmentesen tanulhatnak a hátrányos helyzetű felnőttek. A negyven év felettiek közül sokan nem értenek még a számítógéphez, holott a munkahelyeken, az életben elengedhetetlen a digitális írástudás. A munkanélküliek számára fontos, hogy minél több ismeretet szerezzenek azokról a technikákról, melyek segíthetnek az elhelyezkedésben. Az elindított képzések hallgatói közül lemorzsolódás nem volt, mert igény volt az ilyen irányú ismeretekre – tette hozzá az igazgatónő.

Szilágy Melinda gyors- és gépíró szakiskolát végzett. Évekig volt gyesen, elmondása szerint sok a lemaradása, de úgy véli, haladni kell a korral. Ezért is tartja fontosnak az informatikai ismereteket. Megszerzett tudását a Bocskai-iskolában irodai asszisztensként hasznosítja a közmunkaprogramban résztvevő asszony, s reméli: a megszerzett új képességével hamarabb kaphat munkát teljes munkaidőben.

A kereskedelmi és vállalkozói ismeretek című képzésen résztvevők már túl vannak az első modulzárón, a 90 órás képzés befejeztével tanúsítványt kapnak.

A pályázat június 30-ig tart, a különféle képzések viszont tovább folytatódnak, igaz már térítéses formában, igény szerint. Hogy pontosan milyen tanfolyamok indulnak, a vállalkozók és magánszemélyek körében végzett felmérés eredménye dönti majd el.. A felnőttképzési vezető, Pardi Sándor elmondta: a művelődési központ  mint felnőttképzési intézmény csak akkreditált programokat indíthat, tehát a felmérés eredménye után határozzák meg a képzési tevékenységünket.

- Az élethosszig tartó tanulás és az álláskeresés szorosan összefügg – magyarázza Pardi Sándor. - Derecske hátrányos térség, sok az álláskereső. A most futó képzés egy második esély a munkanélkülieknek, hogy elhelyezkedhessenek. Egykor közhasznú tanfolyamnak hívták az ilyet, most a második esély iskolájának hívják Angliában.

Magyarország ugyan még papíralapú, de tőlünk nyugatabbra egyre általánosabb tendencia az, hogy minél sokoldalúbb, legyen a munkavállaló, minél több képességgel, kompetenciával rendelkezzen, ezek a kompetenciák a gyakorlatban alkalmazhatók legyenek és ez már elegendő a munkavégzéshez, az állás betöltéséhez. Az igazgatónő szerint ez hamarosan itthon is így lesz, ezért támogatják a kompetenciaalapú képzéseket.

- Az állástalanságból kiút lehet az önfoglalkoztatás –  gondolja Dajnics Judit. A fiatal tanárnő az idősebbekkel is könnyen meg tudja értetetni, hogyan lehet valaki vállalkozó, milyen okmányok kellenek, és hol lehet elintézni ezt. A kisebb pénzűeknek egyéni vállalkozást javasol, mivel ott nincsenek ügyvédi költségek. Azt tanácsolja: mielőtt nagy fába vágná valaki a fejszét, mindenképpen tájékozódjon, milyen üzletből van hiány a környéken.

Megváltoztak a gazdasági körülmények, egy álláskeresőnek ma már könnyen kell tudni pályát módosítani. Ezt segítik a tervezett képzések, amelyre nem csak a helyiek jelentkezhetnek. Az intézményi akkreditáció 4 évre szól. A minőségirányítási rendszerük betartása a minőségi munka záloga. A vezetők úgy vélik: a felnőttképzés nem csak a művelődési központnak, hanem a tanulni akaróknak is kitörési lehetőséget jelent.

- Fegyverneki Gergő -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!