Hajdú-Bihar

2008.09.03. 13:19

A kicsi, csendes strandokat kedvelik

<p>A tavalyi, hőségrekordokat döntögető nyárnál kevésbé forró, az azelőtti esősnél pedig kellemesebb volt az idei. A strandszezon vegyesen alakult a megye fürdőhelyein.</p>

Hajdú-Bihar – Kabán gyengébb volt a szezon a tavalyinál, Borbély Alfréd vezető mégsem panaszkodik:
– Nyáron többet esett, technikai okok miatt pedig május 1 helyett csak 18-án tudtunk kinyitni. Aztán volt egy esős időszak, ami több hetet kivett a szezonból. De strandunkat felfedezték a románok, hollandok és főleg a lengyelek, sokan átjönnek Hajdúszoboszlórólahol már nagyon zsúfolt a fürdő.

Nálunk nincs tömeg és tiszta, jó minőségű a víz, mert naponta cseréljük. Mintegy 25-30 ezer vendégünk volt, akik közül sokan már meg is szállnak Kabán, magán szálláshelyeken. Azt reméljük, jövőre még több látogatónk lesz.

– Gyengécske volt a szezon az előző évhez képest. Az idő nem volt olyan meleg mint tavaly és rendszeresen hétvégén jött az eső.

Nyárutón mintegy ötven százalékos visszaesést tapasztaltunk, nem tudjuk az okát – mondta Bagi Zsolt, a balmazújvárosi fürdő vezetője. – Tavaly 40 ezer vendég látogatott hozzánk, idén csak 30 ezer.

Elégedetten nyilatkozott Kakucsi Ferenc, a földesi strandfürdő vezetője.
– Jobban alakult az idei nyár, mint a tavalyi, több vendégünk volt, a strandon és a vele együtt üzemeltetett szabadidő központban is; faházainkban nőtt a vendégéjszakák száma.

Július gyengébb, de augusztus kimondottan jó volt. A látogatószám emelkedésének oka valószínűleg az is, hogy tavaly csak a szezon felénél készült el a feszített víztükrű medencénk, most viszont egész nyáron a vendégek rendelkezésére állt.

No meg, hogy csöndes strand a miénk, sokan átjönnek Szoboszlóról, elkerülendő az ottani tömeget – mondta, hozzátéve, hogy a szeptemberi adatok még javítják statisztikájukat.

Pócsi Imre, a hajdúböszörnményi strand vezetője lényegesen gyengébb szezonról számolt be a tavalyinál, oka az igen változékony idő. Az 50 ezres látogatottság 20 százalékos visszaesést jelent.

A nagyok
Szoboszlón tovább tart a nyár, még mindig teljes kapacitással üzmel a szabadtéri strand, látogatottsági adatokat csak szeptember végén összesítenek. Debrecenben az elmúlt három év tendenciája, hogy az előzőhöz képest mindig 10 ezer fővel csökken a vendégek száma, ami idén 90.000 fürdőzőt jelentett. – Ez elsősorban a kedvezőtlen időjárásnak köszönhető. 2008-ban például július hónap második fele (mely nyár szempontjából főszezonnak számít!) hűvös és csapadékos volt. Ezen felül 10.000 fővel csökkent a TB által támogatott gyógyászati célú fürdő vendégek száma – magyarázta György Zoltán, a strandot üzemeltető DH Szerviz Kft. ügyvezetője. – Mivel ez évben az áremelés minimális volt, így az árbevétel is elmaradt a korábbi évektől. A kerekestelepi strandon viszont folyamatosan bővül a vendégkör, így itt a nyitvatartást is meghosszabbítottuk szeptember hónapra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!