HAITI FÖLDRENGÉS : 620 embernek továbbra sincs hol laknia

Egy hónappal a haiti földrengés után 620 ezer embernek még mindig nincs megoldva a lakhatása. Amellett, hogy a katasztrófa sújtotta térségben rendkívül rosszak az életkörülmények, a közelgõ esõs évszak és hurrikán szezon is tovább rontja a kilátásokat – tájékoztatta a Független Hírügynökséget pénteki közleményében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet.

A nemzetközi és helyi humanitárius szervezetek több héten át tartó segítségnyújtása ellenére továbbra is óriási szükség van a haiti földrengés károsultjainak támogatására. Az 1,2 millió otthon nélkül maradt ember többségének még mindig nincs megfelelõ szálláshelye, emellett életkörülményeik is rendkívül rosszak. Jelenleg több mint 620 ezren vannak azok, akiknek nincs megoldva a lakhatása.

A közelgõ esõs évszak és hurrikán szezon pedig tovább rontja a túlélõk kilátásait. Az ENSZ humanitárius szervezetének jelentése szerint még mindig nincs elég ideiglenes szálláshely, és a megfelelõ szennyvízelvezetés sincs megoldva. Utóbbi súlyos járványokhoz is vezethet. A károsultak kevesebb mint 25 százaléka, vagyis eddig körülbelül 280 ezer ember jutott olyan felszereléshez, ami szükséges a sátrak kialakításához, és csupán 120 ezer ember számára készültek el az ideiglenes szálláshelyek. A menekülttáborokban összesen háromezer latrinát állítottak fel, de még további 18 ezerre lenne szükség. Gyakran ugyanis 200 emberre jut egy illemhely.

“Több mint 150 ezer embernek segítettünk eddig Haitin” – tájékoztatott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Mióta január 12-én a földrengés megrázta Haitit, az egyházi segélyszervezetek szövetsége partnereivel közösen eddig több mint 150 ezer embernek nyújtott segítséget. A katasztrófát túlélõ családok a Port-au-Prince-ben mûködõ mûveleti központon keresztül tisztavizet, sátrat, és rendszeres élelmiszer ellátást is kaptak. Az Ökumenikus Segélyszervezet Budapestrõl segélyszállítmányt is indított, hogy a táborban lakók személyes higiénia eszközökhöz, illetve fájdalomcsillapítóhoz és sebfertõtlenítõhöz juthassanak. A segítség még azokra a területekre is elért, amelyek a biztonsági szempontok miatt a legnehezebben elérhetõk.

A következõ hónapokban az Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi partnereivel közösen tovább folytatja munkáját a helyszínen, melynek keretében a többi között két iskola újjáépítéséhez járul hozzá.