Haider a megengedettnél kétszer gyorsabban vezetett

Gyorshajtás okozta Jörg Haider, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) szélsőjobboldali pártelnök halálát. A karintiai kormányzó ugyanis a megengedettnél több mint kétszer gyorsabban hajtott – közölte vasárnap a tartományi ügyész. Gottfried Kranza szerint a politikus, aki egy éjszakai mulatóból tartott haza szombaton, 142 kilométer per órás sebességgel vezetett egy olyan szakaszon, ahol 70 kilométer volt a megengedett gyorsaság.

Az ügyész arról nem beszélt, hogy találtak-e alkoholt Haider vérében. Krazna szerint a politikus vadonat új Volkswagen Phaeton luxusautója kitűnő műszaki állapotban volt a baleset idején.

A karintiai tartományi elöljáró hivatali kocsija Klagenfurt városában, eddig ismeretlen ok miatt leszaladt az útról. Az autót vezető Jörg Haider súlyos sérüléseket szenvedett a fején és a mellkasán, és nem sokkal a balesetet követően életét vesztette; a kocsiban más nem tartózkodott rajta kívül. Az osztrák politikus 58 éves volt.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi vezetője 2005 áprilisában alapította meg a BZÖ-t. Haider programjában a középrétegek érdekképviseletét tűzte célul, politikájának fő pillérei azonban az idegen- és a globalizáció-ellenesség voltak. A BZÖ a két héttel ezelőtti előrehozott parlamenti választásokon a szavazatok 9,8 százalékát szerezte meg.