Hagyta meghalni anyját, tizenkét évet kapott

Hagyta meghalni anyját, tizenkét évet kapott
Hagyta meghalni anyját, tizenkét évet kapott - © Fotó: TB
Miskolc – Utolsó hónapjaiban nem látta el rendesen édesanyját a férfi és nem is vitette kórházba.

Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt tizenkét év fegyházbüntetésre, s közügyektől eltiltásra ítélte első fokon a Miskolci Törvényszék azt a férfit, aki nem látta el megfelelően édesanyját, s aki emiatt meghalt. Az eset még 2015 nyarán történt.

A bíróság felidézte, az idős nő magas vérnyomás betegségben szenvedett, de 2006-ot követően nem íratta föl gyógyszereit. Később demencia, Alzheimer-kór is kialakult nála. Az asszony nem engedte, hogy fia segítsen neki, beletörődött egyre romló állapotába. A férfi laikus módon igyekezett segíteni anyját, aki halála előtt két hónappal került olyan állapotba, hogy nem tudta ellátni magát. Ezután elhanyagolt körülmények között töltötte ágyban az idejét, felfekvései keletkeztek, az utolsó két hétben fia próbálta etetni, itatni. V. András 2015. június 27-én elment otthonról, magatehetetlen anyjának ételt és italt hagyott, holott tudta, nem tudja azt magához venni. Csak másnap este ért haza, de nem nézett rá anyjára, csak hétfőn reggel, amikorra a nő már meghalt.

img_9896

A bíró szerint a férfi közvetett módon járult hozzá anyja halálához. Az asszony átlagon felüli testi és lelki gyötrelem után hunyt el, bár nem biztos, hogy ezt még érzékelte. A szakértők szerint a férfi felelősség elhárító magatartást tanúsított, bár a tényeket beismerte és önmagát is okolta anyja halála miatt. A felelősség elhárítása abban nyilvánult meg, hogy beletörődött abba, anyja nem akar öregotthonba menni és otthon akar meghalni. Demenciája miatt később már nem a nő volt a domináns szerepkörben, ekkor lehetősége lett volna rá, hogy akarata ellenére is megfelelő egészségügyi és szociális ellátásban részesíttesse édesanyját.

A vádlott és ügyvédje enyhítésért fellebbezett, de a férfi előzetes letartóztatásba került.

ÉM-TB