Hagyományos, mégis szinte ismeretlen

A szederkényi szilvalekváros barátfüle jól elkészítve igazi hungarikumnak számít.
A szederkényi szilvalekváros barátfüle jól elkészítve igazi hungarikumnak számít. - © Fotó: Magánarchívum
Tiszaújváros – A magyar ember szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út.

Szeptember elején megrendezésre került a Hajdúk a szigeten kulturális és gasztronómiai esemény, melynek minden évben fő célja a volt hajdúvárosok közti barátság ápolása, fenntartása. Országszerte rengeteg gasztro eseményt szerveznek, nem véletlenül van az a mondás, hogy magyar ember szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Számos hungarikumot tudunk felmutatni, többek között a gulyásleves, a sertés pörkölt vagy említhetnénk a halászlevet is. Azonban a most felfedezett, igen nagy múlttal rendelkező édességről, bátran állítom, hogy nem sokan hallottak. Ez nem más, mint a szederkényi szilvalekváros barátfüle.

Mi a titka?

Meseszép, hagyományos öltö­zetben várták az odalátogatókat a tiszaújvárosi Derkovits Művelődési Központ díszítőművészeti szakkörének tagjai. Mi a titka ennek a fantasztikusan egyszerű, ám finom édességnek? „Ahogyan Ön is mondta, egyszerű. Az egyszerűsége teszi oly nagyszerűvé, hiszen 1 kilogramm főtt krumplit összegyúrunk némi liszttel, 1 darab tojással és 5 dkg vajjal. Formázzuk, majd házi szilvalekvárral töltjük, aminek az elkészítése, már nyilván nem ennyire egyszerű” – tette hozzá mosolyogva a megkérdezett hölgy. „Miután megtöltöttük, megformáztuk mehet a forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk, hogy szépen megfőjön”.Melegen megforgatták egy kis diós porcukorban, ezáltal nem csak finomnak tituláltam, de a szemnek is kellemes látványt nyújtott.
Öröm volt ilyen emberekkel találkozni, akik tisztelik a hagyományt, azt, amit még apáink, anyáink hagytak ránk és tovább adják a jövő nemzedékének.

ÉM


Tiszaújváros - Gasztronómiai programok, kézművesek utcája, helyi ízek bemutatója, az Erős Testvérek műsora, népi együttesek fellépése, számos gyermekprogram, felnőtt versenyek, a Bohemian Betyars élő koncertje várta Tiszaújváros Tisza-szigetén mindazokat, akik egy kis szórakozásra vágytak. A „Haj...