Hagyományos leves készült hurkából

Hagyományos leves készült hurkából
Miskolc – Az ínycsiklandozó (hagyományőrző) hurkaleves elnyerte tetszésünket a tardi fesztiválon. Alkotója a Kocsonyafesztiválon a zsűrinél is sikert aratott.

Immár másodszor nyert a Kocsonyafesztiválon kocsonyájával az emődi Poráczki András. Az amatőr szakács (egyébként villanyszerelő) igyekszik minél több főzőversenyen részt venni, nemrégiben Tardon aratott sikert, itt fotóztuk le az épp készülő hurkalevesével. Mint mondja, a hagyományos ételekkel kívánja megismertetni az embereket, úgy, ahogy az elődjeink készítették.
– Van nekünk finom kenyérlángosunk – vallja. – Miért eszünk akkor pizzát?
Poráczki András főként a pincesoron lévő pincéjében főz, az otthoni tűzhelyet inkább felesége, kislánya, anyósa használja.
A hurkaleves is hagyományos étel, a belsőségek, a fej főzőlevéből készült hajdanán, (volt, ahol kiöntötték ezt a levet) és a disznótor másnapján ették. Jó a zsíros étkektől és az italoktól másnapos gyomornak.

Hurkaleves
Öt személy részére 3–4 liter abált levet (csontlé is lehet) számolunk. Ebbe tesszük bele a jól kicsavart, kb. 40 dkg savanyúkáposztát. Kerül bele 2–3 babérlevél és 5–6 szem szemesbors is. Amikor megfőtt, kockára vágott tüdőt, belsőséget teszünk bele (rakhatunk bele 30 dkg-nyi hurkát is úgy, hogy a bőrét levesszük.) 5–10 percig főzzük. Majd lisztből, pirospaprikából rántást készítünk, tejföllel kikeverjük, s a leveshez öntjük. (Felöntjük egy pici lével a rántást, hagyjuk hűlni, és szűrve öntjük a levesbe, hogy ne csomósodjon össze.) Teszünk bele majorannát is. Sózzuk, ízlés szerint mustárral ízesítjük. Ha nem elég savanyú, citromlé is kerülhet bele. Ezután szaggatjuk bele a nokedlit. (A régi hagyomány szerint nem nokedliszaggatóval, hanem kézzel, a tányér széléről.) A legvégén kevés tárkonyt teszünk bele. Aki szereti, delikáttal is gazdagíthatja ezt a finom ragulevest.