Hagyományőrzők jubileuma Domaházán

By Kerékgyártó Mihály
Hagyományőrzők jubileuma Domaházán
 Ózd, Domaháza – Fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából ünnepi jubileumi műsort rendezett a Domaházi Hagyományőrző Egyesület a község Művelődési Házában,ahol több vendégegyüttes is színpadra lépett.

A fellépők az Ózdi Néptánc Egyesület, Ózdi Vadszilvák Gyermektánc Csoport, Upponyi Asszonykórus, Rimaszombati Új Gömör Táncegyüttes, Gesztetei Asszonykórus, Hangonyi Napraforgó Tánccsoport, Mezőkövesdi Matyó Néptánc Együttes és a Ceredi Asszonykórus voltak.
A Domaházi Hagyományőrző Együttes 1971-ben jött létre Elek Menyhért pedagógus vezetésével. Fő célként népdalok, néptáncok, népszokások megőrzését, színpadra állítását tűzték ki – eredményesen. 1999 óta önálló egyesületként működnek. Az eltelt évtizedek alatt  hat alkalommal értek el kiváló minősítést, 1978-ban Nívódíjat kaptak, majd Arany páva díjat, Kiváló Együttes címet és lehetne tovább sorolni a számos elismerést.
A jubileum alkalmából Elek Menyhért könyvet is írt az együttes történetéről, 126 képpel illusztrálva „Domaházi torony de messzire látszik” címmel.

– Kerékgyártó Mihály –