Hagyó-per – Decemberben születhet meg az elsőfokú ítélet

Kecskemét, 2015. július 7., kedd (MTI) – Várhatóan decemberben születhet meg az elsőfokú ítélet a Hagyó Mikós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és 14 társa ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó perben – mondta Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a keddi tárgyalási nap végén, amikor a per további menetét ismertette.

Az ítélkezési szünet előtti utolsó, a vádlottak nélkül, a védők jelenlétében megtartott tárgyaláson a bíró a még nem ismertetett nyomozati iratokat olvasta fel, majd egyéb jegyzőkönyveket ismertetett.

Hadnagy Ibolya kitűzte a per hátralévő időszakának tárgyalási napjait, és elmondta: szeptember 15-én és 20-án a beterjesztett bizonyítási indítványokat tárgyalja meg a bíróság, majd 22-én az ügyészi perbeszéddel megkezdődik a per utolsó szakasza.

A tervek szerint az ügyészi perbeszédre három napot ad a bíróság, októberben és novemberben a védői perbeszédek következnek, majd a vádlottak szólhatnak az utolsó szó jogán.

Szeptemberben és októberben öt-öt, novemberben négy tárgyalási napot jelölt meg a tanácsvezető bíró, majd bejelentette, hogy decemberben születhet meg az ítélet.

A volt szocialista főpolgármester-helyettest 2010. május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011 februárjától 2011 júniusáig házi őrizetben volt, azóta szabadlábon védekezhet.

A kiemelt büntetőügy áthelyezéséről Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke döntött. Kecskeméten 2012. június 13-án kezdte meg a bizonyítási eljárást Hadnagy Ibolya bírói tanácsa.

A Kecskeméti Törvényszék 2013 decemberében viszont illetékessége hiányát állapította meg és az ügyet áttette a Fővárosi Törvényszékhez. Ezután a Kúria arról döntött, hogy ismét a Kecskeméti Törvényszéknek kell tárgyalnia a Hagyó-pert. Az újrakezdett per első tárgyalását 2014. július 1-jén tartották meg Kecskeméten.

Hagyó Mikóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig mintegy másfél milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s