Hagyó Miklós visszalép

Lemond egyéni képviselõ-jelöltségérõl, visszalép az MSZP fõvárosi listájáról és visszaadja fõvárosi képviselõi mandátumát Hagyó Miklós – jelentette be a volt fõpolgármester-helyettes kedd délután, miután a szocialista párt XII. kerületi elnökségével tárgyalt. Az országgyûlési mandátumát firtató kérdésekre Hagyó Miklós azt mondta, hogy megtette, amit a fõvárosi MSZP kért tõle. Szerinte az, hogy visszalépett, azt mutatja: nincs takargatnivalója. Rakusz Lajos, a szocialista párt XII. kerületi szervezetének ügyvezetõ alelnöke a tájékoztatón arról beszélt, hogy Hagyó Miklós tisztességes és becsületes, meggyõzõdésük szerint ezt az élet igazolni fogja.

Eleget tesz a szocialista párt fõvárosi elnöksége kérésének – jelentette be kedden délután Hagyó Miklós. Így tehát visszalép a XII. kerületben az egyéni képviselõ-jelöltségtõl és a fõvárosi lista harmadik helyérõl, illetve visszaadja fõvárosi képviselõi mandátumát. A döntést azután hozta meg, hogy konzultált az MSZP XII. kerületi szervezetének elnökségével. Burány Sándort, a fõvárosi MSZP elnökét telefonon már tájékoztatta minderrõl, és hamarosan egyeztet Lendvai Ildikó pártelnökkel is – tette hozzá.

Az országgyûlési mandátumát firtató kérdésekre a politikus azt felelte, hogy megtette, amit a fõvárosi elnökség kért tõle. Ugyanakkor azt is világossá tette, hogy visszalépésével a következõ Országgyûlésbe már nem fog bekerülni. Hagyó Miklós leszögezte, hogy nem bújik a mentelmi joga mögé.

Hagyó Miklós döntését azzal indokolta: az elmúlt hónapokban sokan mindent megtettek, hogy a tisztességét megkérdõjelezzék, õ pedig személyes csatáival nem óhajtja a baloldali közösséget nehezebb helyzetbe hozni. Szerinte a rendszerváltás óta senki ellen nem indult még olyan intenzív lejárató kampány, mint ellene.

A volt fõpolgármester-helyettes hangsúlyozta: az elmúlt három évben mindent megtett azért, hogy képviselõi esküjéhez hû legyen, semmit sem tett, ami azzal ellentétes. Reméli, hogy az idõ õt fogja igazolni – tette hozzá. Rakusz Lajos, az MSZP XII. kerületi szervezetének ügyvezetõ-alelnöke azt emelte ki, hogy az elnökség álláspontja szerint Hagyó Miklós tisztességes és becsületes ember és meggyõzõdésük, hogy az élet ezt igazolni fogja.

A politikus beszélt arról is: a kerületi küldöttgyûlést a lehetõ leggyorsabban összehívják, hogy megtalálják azt, aki a XII. kerületben egyéni képviselõ-jelöltként indul majd. Javaslatuk már van, nevet azonban nem mondott.

Burány Sándor, az MSZP fõvárosi szervezetének elnöke a bejelentés után közleményében úgy reagált, hogy Hagyó Miklós nehéz helyzetben hozott felelõs politikai döntést. Nem akarta, hogy küzdelme az igazságáért ártson az MSZP-nek. Döntését megérti és köszöni.

Az atv.hu múlt szombaton számolt be arról, hogy Antal Attila és Balogh Zsolt korábbi BKV-vezetõk állítólag terhelõ vallomást tettek Hagyó Miklósra, aki fõpolgármester-helyettesként felügyelte a közlekedési társaság mûködését. Információik szerint hétfõ óta már az ügyészség folytatja az ügy szálainak felgöngyölítését, ez pedig forrásuk szerint azért indokolt, mert az ügynek komoly politikai szála van.