Hagyó Miklós előzetesben marad

Meghosszabbította Hagyó Miklós előzetes letartóztatását szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A hűtlen kezeléssel gyanúsított egykori szocialista főpolgármester-helyettes így a mostani – egyelőre nem jogerős – végzés alapján május 17-is előzetesben marad.

A Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság május 17-ig meghosszabbította a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsított – a közleményben csak monogramján szereplő – Hagyó Miklós előzetes letartóztatását.

A bíróság szerint a szerteágazó, szövevényes ügyben változatlanul folyik a nyomozás, a nyomozóknak még további feladatokat kell elvégezniük. A bíróság szerint figyelemmel a gyanúsításban szereplő súlyos bűncselekményekre, azok hosszú időn át tartó, szervezettséget mutató elkövetésére, Hagyó Miklósnak a gyanú szerinti irányító szerepére és a kiszabható büntetésre, csak a legszigorúbb kényszerintézkedés, vagyis az előzetes letartóztatás biztosíthatja, hogy a gyanúsított a nyomozók rendelkezésére álljon.

Ezen felül a végzés indoklása szerint továbbra is lehet tartani attól, hogy Hagyó szabadlábon esetleg befolyásolni próbálja a még ki nem hallgatott érintetteket, összejátszik velük, vagy más módon próbálja befolyásolni az eljárást.

Mint ismert, Hagyó Miklós az előzetes letartóztatásának ténye és körülményei miatt internetes oldalat indított. “Azért döntöttünk az itt olvasható dokumentumok nyilvánosságra hozatala mellett, mert úgy látjuk, a hatóságoktól a védelem nem kap tényleges válaszokat a felvetéseire – nyersebben fogalmazva: mintha a falnak beszélne. A fejlemények arra mutatnak, hogy a hagyományos úton, azaz részletesen kifejtett, megindokolt védői beadványokkal nem lehet elérni, hogy a hatóságok érdemi kommunikációt folytassanak a védelemmel. Maradt tehát ez a – büntető ügyek eme szakaszában – kevéssé szokványos megoldás: a teljes átláthatóság biztosítása.” – olvasható Hagyó internetes oldalán.

Hagyó Miklós egyébkénta gyanú szerint arra vette rá a BKV egyes vezetőit, hogy indokolatlan és szükségtelen szerződéseket kössenek. Emellett felmerült a gyanú, hogy egy cég rajta keresztül jutott jogtalanul több 10 millió forinthoz, mivel a volt szocialista főpolgármester-helyettes nyomására a BKV igazolt egy el nem végzett munkát. Ezeken kívül több más bűncselekménnyel, indokolatlan tanácsadói szerződések megkötésével kapcsolatos ügyekben, illetve eltűnt közpénzek ügyében gyanúsítják, több más társával együtt. A szerteágazó ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz.