Hadrian két nap alatt felhúzza a házad

Akt.:
Hadrian két nap alatt felhúzza a házad
A Nyugat-Ausztráliában található fejlesztőcég szerint az általuk fejlesztett robot ezer téglát rak óránként, vagyis egy családi házzal két nap alatt végez.

Bár még csak prototípusról beszélünk, a Fastbrick Robotics nagyon bizakodó és azt állították, hogy pár éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet a gép. A robot egy ókori római uralkodóról kapta a nevét (Hadrian, vagyis Hadriánusz), aki mániákusan szeretett építkezni, rengeteg falat húzott fel Rómában (mármint nem ő személyesen, de elrendelte).

Hadrian.

A fejlesztés Mark Pivac műve, aki a cég technikai vezetője. A fejlesztésre és tesztelésre már 7 millió ausztrál dollárt tapsoltak el, ami átszámítva 1,516,007,186 forint és már ott tart a projekt, hogy Hadrian képen emberi beavatkozás nélkül pakolni a téglákat. A 3D-s technológia segítségével a gép mértani pontossággal vágja és helyezi az építőanyagot. A jelenleg forgalomban lévő összes téglamérettel megbirkózik és még az épületgépészeti szempontokat is figyelembe veszi. Sőt, ebédszünetet sem tart!

Hadrian

Ha kikerül a “béta” verzióból, óriási dologra lesz képes, drámaian lecsökkentheti a családi házak építési idejét. Egy átlagos otthon 15,000 téglából áll és 5-6 hétre van szükség a megépítéséhez. Hadriannak mindössze 2 nap kell ahhoz, hogy a földtől a tető kezdetéig felépítse a falakat. Ezzel nem csak időt, hanem rengeteg pénzt is meg lehet spórolni, hiszen nincs szükség annyi munkásra (azért majd arról őket is kérdezzük meg, hogy ennek mennyire örülnek). Úgy számolnak, hogy a kezdetekkor még mindenképp szükség lesz legalább 2 emberre: egy gépkezelőre és egy minőségellenőrre. A cég ügyvezetője szerint néhány éven belül egyébként is munkaerőgondok lennének, mert a téglarakás egy nagyon monoton munka és a fiatalok számára nem kínál vonzó karrierlehetőséget.

robots