Habzó Rába – egy hét maradt a szennyezés megszüntetésére

Az Osztrák-Magyar Határvízi Bizottság két hét múlva dönt arról, visszavonja-e a jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyét. Ez akkor történhet meg, ha az üzem május elsejéig nem fejezi be a Rába szennyezését. A szentgotthárdi önkormányzatnál kételkednek, Labritz Béla önkormányzati képviselő szerint a gyár akkor is működik majd, ha visszavonják a vízjogi engedélyét.

A Rába évek óta habzik, szakértők szerint a szennyezést osztrák bőrgyárak okozzák. A folyó ügyében 2005 augusztusában írt először levelet osztrák kollégájának a távozó környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Persányi Miklós Josef Pröll közbenjárását kérte, mert folyamatosan romlott a folyó vízminősége azóta, hogy megindult a termelés a jennersdorfi bőrgyárban. Az osztrákok többször is megígérték, hogy nem nem engedik tovább a Rábába a habzást okozó anyagot, előrelépés azonban nem történt. Egy ideje már nem csak a Rába, hanem a folyóba torkolló Lapincs is habzik időnként.

A jennersdorfi bőrgyár működéséhez annak idején magyar hozzájárulás is kellett, az Osztrák-Magyar Határvízi Bizottság adta meg az engedélyt. A testület május 8-a és 10-e között ülésezik Budapesten, ekkor dönthetnek a vízjogi engedély visszovonásáról, ha május 1-e után is habzik még a Rába. Ha visszavonják az engedélyt, akkor a bőrgyárban szüneteltetni kell a termelést, és minderről levélben is tájékoztatja majd osztrák kollégáját a magyar környezetvédelmi miniszter – mondta a Független Hírügynökségnek Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője.

Ha a gyárban a vízjogi engedély visszavonása után is folytatnák a termelést, a magyar állam bírósághoz fordulhat. Egyelőre nem tudni, milyen technológiával szüntetné meg a szennyezést az üzem, ha betartja a május elsejei határidőt. A magyar állam eddig nem kért sehol sem kártérítést a habzó Rába miatt. A vízben lévő vegyület elvileg nem mérgező, de megbolygatja az élővilágot, rontja a vízminőséget és a turizmusban is kárt okoz.

A közvéleményben azért csak a jennersdorfi bőrgyárat emlegetik az egyetlen szennyezőforrásként, mert a határvízi bizottság hatásköre eddig a településig terjed – ezt már Labritz Béla szentgotthárdi önkormányzati képviselő mondta a Független Hírügynökségnek. A politikus szerint a környéken lévő bőrgyárak közül a jennersdorfi szennyezi a legkevésbé a Rábát, sokkal több kárt okoz a fentebb lévő feldbach-i és wollsdorfi bőrgyár, valamint az egyik fémmegmunkáló üzem.

Labritz Béla szerint a vízjogi engedély visszavonásával semmit sem érnének el, az üzem ugyanúgy termelne tovább, nem lenne hatása annak sem, ha perrel fenyegetnék meg a társaságot. Az önkormányzati képviselő előzetes biológiai vizsgálatokra hivatkozva elmondta még, hogy a Rába nagyon megsínylette már eddig is a szennyezést. Szakértők kimutatták, hogy megszakadt a tápláléklánc a folyóban: a habzó részeken eltűntek az apró puhatestűek, és emiatt nem tudnak itt fejlődni az ivadékhalak.