Háborús propaganda miatt jelentettek föl szerb újságírókat és médiumokat

A Független Szerb Újságíró Szövetség (NUNS) szerdán büntetőfeljelentést tett több szerbiai médium és újság ellen, amiért Jugoszlávia szétesésekor háborús propagandát folytattak – adta hírül a B92 belgrádi hírportál. A NUNS elnöke nem hozta nyilvánosságra, hogy kik ellen tettek följelentést. Nadezsda Gatye ugyanakkor elmondta, hogy “mindenki tisztában van azzal, hogy akkoriban kik volt a főszerkesztők és felelős szerkesztők a legfontosabb médiumokban.”

A följelentés érinti a Belgrádi Televíziót, az Újvidéki Televíziót, a Politika és Vecsernye Novoszti című lapokat. A NUNS szerint ezeknek a médiumoknak a szerkesztőségi tagjai a 80-as évek végén és a 90-es évek elején manipulálták a közvéleményt, így hozzájárultak a nemzeti és vallási gyűlölet szításához.

A Szerb Újságíró Szövetség (UNS) ugyanakkor nem érti, hogy miért csak most szánta el magát a lépésre a Független Szerb Újságíró Szövetség (NUNS). A Szerb Újságíró Szövetség elnöke, Ljiljana Szmajlovics hozzátette, hogy nem kizárólag a szerb, hanem az egykori Jugoszlávia területén működő más médiumok is szították a gyűlöletet.