Háborús bűnös után nyomoznak Budapesten

Zsidók elleni második világháborús bűntettek után nyomoz Budapesten a Wiesenthal Központ egyik vezetője. Efraim Zuroff, az amerikai zsidó emberjogi szervezet jeruzsálemi irodájának igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, fontos információkhoz jutott Képíró Sándor egykori csendőrtiszt háborús bűnös ügyében.

Zuroff találkozott Feldmájer Péterrel, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) elnökével, jogi szakértőkkel, valamint szemtanúkkal.

Zuroff budapesti látogatásának középpontjában Képíró Sándor egykori csendőrtiszt ügye állt. Képírót 1946-ban, mint háborús bűnöst 14 évre ítélték az újvidéki vérengzésben való részvételéért, de ő külföldre szökött. 1996 óta viszont háborítatlanul újra Magyarországon él.

A ma 93 éves Képíróra a Wiesenthal Központ hívta fel a magyar kormány figyelmét egy éve. A nácivadász szervezet szeretné elérni, hogy Képírón hajtsák végre az 1946-os jogerős ítéletet. Ezzel kapcsolatban Zuroff az FH-nak nyilatkozva kifogásolta, hogy Képíró ellen egy év óta sem indult név szerint eljárás.(Képíró ügyében csak ismeretlen tettes ellen kezdtek nyomozást.) “Ez kétségeket ébreszt a tekintetben, hogy mennyire kezeli komolyan a kormány ezt a kérdést” – jelentette ki Zuroff.

A zsidó nácivadász Budapesten – mint mondta – “fontos tanúkkal találkozott”, és a velük való beszélgetés során “fontos információkhoz jutott”, de ezekről a megbeszéléseiről nem kívánt részleteket közölni.Sporthírek