Háborús bûnökért ítéltek el Boszniában két szerbet

Börtönbüntetésre ítéltek Bosznia-Hercegovinában két szerb férfit, akik a bíróság szerint gyilkosságokban, és nõk megerõszakolásában vettek részt 1992-95 között a boszniai háború idején. Az egyik elítélt 22, míg társa 18 éves börtönbüntetést kapott.

A FENA hírügynökség jelentése szerint a két férfit “emberiség elleni háborús bûnök” miatt ítélték el. Bûncselekményeiket 1992 áprilisa és szeptembere között, Vlasenica városában, és annak környékén követték el a boszniai háborúban.

Az egyik elítélt férfi neve Goran Viskovic, aki a boszniai szerb hadsereg korábbi tisztje volt. Õt 18 éves börtönbüntetést kapott gyilkosságért, és muszlim nõk megerõszakolásáért. Társát, Predrag Bastah egykori tartalékos rendõrtisztet 22 évre ítélték 3 muszlim civil megöléséért.

A boszniai háború 1992-95 között zajlott a Bosznia-Hercegovinában élõ bosnyákok, szerbek, és horvátok között Jugoszlávia és Horvátország részvételével. A balkáni háború legszörnyûbb szakaszának tartják, amelyben csaknem 100 ezren haltak meg.