Háborog a víz az új ingatlanadó körül!

Háborog a víz az új ingatlanadó körül!
Szerdán robbant a hír, miszerint a kormány értéknövekedési hozzájárulás címen egyfajta új ingatlanadót vezetne be. A kormány által azonban még nem is tárgyalt tervezet pedig hamar felkorbácsolta a kedélyeket az amúgy pangó, vagy még inkább a mélyben vergődő ingatlanpiacon.

A portfolio.hu cikkére Szaló Péter helyettes államtitkár és a hazai ingatlanfejlesztőket tömörítő IFK is reagált. A minisztérium szerint a lényeg azonban az, hogy a tervek szerint nem a lakosság, hanem csak a spekulánsok járhatnak majd rosszul. 

“Csak a fejlesztő önkormányzatok fognak élni az értéknövekedési hozzájárulás kivetésével, a kormány nekik ad lehetőséget, hogy a fejlesztési költségek egy részét visszakapják, és azt újabb fejlesztésekre fordítsák”, mondta Szaló Péter, belügyminisztériumi helyettes államtitkár az MTI értesülése szerint. 

Szaló elmondása szerint, a kormány honlapjára szakmai egyeztetési céllal került fel az az építési szabályokat módosító törvény tervezet, amely az értéknövekedési hozzájárulást is tartalmazza. A hozzájárulást akkor kell fizetni, ha az önkormányzat beruházása, illetve településrendezési döntése miatt növekszik egy ingatlan értéke. Ilyen lehet például a közpénzből megépített csatorna, út, vagy a mezőgazdasági terület lakóterületté való átminősítése. Ez utóbbi esetben akár százszorosára is emelkedhet egy földterület ára – fejtette ki a helyettes államtitkár a porfolio.hu-nak.

További cikk