Ha van gyerek, van iskola is

A szülők a belvárosi iskolákat kedvelik, a külvárosiak pedig a fennmaradásért küzdenek. Két általános iskolában jártunk a beiratkozás első napján.  A beiratkozásról [.pdf – 23KB]

Két általános iskolában jártunk tegnap a beiratkozás első napján. Az egyikben két szülővel találkoztunk a csupán, a másikban sorban álltak, hogy beirathassák gyermeküket.
A hejőcsabai Gárdonyi Géza Általános Iskola tanítója, Kiss Adrienn reménykedik, hogy meglesz az egy osztályra való tanulójuk.
– Hogy hányan jönnek, nem tudom – mondja. – Az előzetes felmérések szerint lesz olyan hejőcsabai szülő, aki idehozza a gyerekét, de lesz olyan is, aki más iskolába viszi.

A nyakába ugrik

Csontos Csabáné volt reggel az első szülő, aki letudta a beiratkozást.
– Idejár a nagyobbik gyermekem is, és tudom, hogy mennyire jó ez az iskola – indokol. – Jó színvonalú az oktatás, családcentrikus az intézmény. Az mindent elárul, hogy amikor a kislányom meglátja a tanító nénijét, a nyakába ugrik.
Beke József szintén emellett az iskola mellett döntött. Mint mondta, az itt élő szülőket nem is a közgyűlés döntése bizonytalanítja el, miszerint az iskola üres termeibe a Martin János Szakképző Iskola csoportjai költöznek, hanem az, hogy az egyre fogyó létszám miatt félnek az intézmény bezárásától. Ezért sokan az avasi vagy a belvárosi iskolába íratják gyermeküket.

Elutasították őket

A Szabó Lőrinc Általános Iskolában nem kell félni, hogy elfogynak a diákok.
– Három osztályt indítunk – tudjuk meg Misli Ernő igazgatótól. – Egy angol két tannyelvűt, egy rajz speciális tantervűt és egy emelt szintű angol-német osztályt. Túlzottan nagy az érdeklődés az iskolánk iránt, már 23 szülőt kellett elutasítanom. Elsőbbséget a beiskolázási körzetben lakók élveznek, és azok, akiknek az egyik gyermekük már idejár. Sokan nem kerültek be a német két tannyelvű osztályba, nekik felajánlottuk az emelt szintű nyelvi osztályokat – teszi hozzá az igazgató, és még azt, hogy véleménye szerint az iskola népszerűsége nem csupán annak köszönhető, hogy a belvárosban található, hanem annak is, hogy nagyon sokat tettek az ott dolgozó pedagógusok a színvonalas oktatásért.

KHE

 

A leendő iskolások

Örülök, hogy iskolás leszek, mert szeretem az iskolát. Barátaim is lesznek ott, az óvodából négy barátom is jön. Még nem tudom, hogy mit fogunk csinálni az iskolában, de biztos jó lesz.
Shah Balázs (6)

Vártam már, hogy iskolás lehessek, és örülök neki. Az iskolában tanulni fogunk, de azt még nem tudom, hogy mit. Első osztályba fogok járni, rajztagozatra, mert szeretek rajzolni, és szépek a rajzaim.
Fekete Sztella (6)

Tovább harcolnak
A gárdonyis szülők tovább harcolnak iskolájuk megmentéséért. A napokban nyújtják be törvényességi felülvizsgálati kérelmüket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közigazgatási Hivatalhoz. Hogy mire hivatkoznak, azt egyelőre a szülői szervezet nem árulta el
A szülők az elmúlt hét péntekén rendkívüli szülői értekezletet hívtak össze, melyre várták az önkormányzat és a Martin János Szakképző Iskola képviselőit is, ők azonban nem jelentek meg, tudtuk meg Nyíriné Gáspár Anna szülőtől. Mint arról már többször írtunk, a miskolci önkormányzat közgyűlése áprilisban úgy döntött, hogy a létszámhiánnyal küzdő Gárdonyi Géza Általános Iskola üres termeibe a Martin János Szakképző Iskola csoportjai költözzenek. Az általános iskola szülői azonban nem tartják helyesnek ezt a megoldást, és sérelmezik, hogy még mindig nem tudják, milyen gyerekek tanulnak majd az iskolában. Nem a sérült diákok ellen van kifogásuk, hanem azok ellen, akik beilleszkedési zavarokkal küzdenek.