Ha tehetik, e napon köszöntsék édesapjukat!

Ha tehetik, e napon köszöntsék édesapjukat!
© Illusztráció - csaladinet.hu
Magyarország – Az apák napja magyarországi elterjedésének történetében lapot nyitott magának a Miskolci Polgári Kör – 1994-ben közleményt adott ki három tagja, Bujdos Attila újságíró, Loss Sándor (1961-2004) jogász-szociológus és Furmann Imre (1951-2010) költő, közíró, jogvédő, azt kérve, hogy akikhez a felhívás eljut: ünnepeljék meg az apák napját.

Apák, gyermekek, családok

Ezt írták: „Az apák előtt 1908-ban tisztelegtek először Washingtonban. Ma már a világ több mint 80 országában minden év júniusának harmadik vasárnapján a gyermekek az apák napján köszöntik az édesapjukat. Ezen a napon a családi együvé tartozás érzése is kifejeződik. A családé, amelyben egyenrangú fél az anya, az apa és a gyermek. Ez az ünnep segíthet abban is, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon az apák és gyermekeik közötti bensőséges kapcsolat, és tudatosodjon az apákban kötelességük mértéke.”

Utaljanak a szerepvállalásukra

„Mi, a Miskolci Polgári Kör szervezői szeretnénk, ha ez a nemes hagyomány Magyarországon is elterjedne, és ezért kérünk mindenkit, hogy 1994. június 19-én éljenek ezzel a lehetőséggel, köszöntsék az édesapjukat. Külön kérjük az egyházak képviselőit, hogy aznapi beszédeikben – ha csak egy fél mondattal is, de – utaljanak az apák szerepvállalására, annak fontosságára. Kérjük továbbá a polgármestereket, hogy ajánlják a településükön élők figyelmébe ezt az ünnepet. Kérjük a vállalkozók, üzletek, áruházak segítségét is, hogy megfizethető árú ajándéktárgyak árusításával támogassák az apák napja magyarországi meghonosodását.”

– ÉM –