Ha szüret, akkor adóellenőrzés (is)

Munkavégzés a szőlőben
Munkavégzés a szőlőben
Miskolc – A szüret hagyományos „kellékei”: szőlő, olló, puttony, szüretelők… – s amire még számítani lehet, az adóellenőrzés.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal közlése szerint az őszi betakarítási munkáknál, szüreteken, szüreti rendezvényeken a korábbi gyakorlatnak megfelelően számítani lehet adóhatóság jelenlétére. A betakarítási munkáknál, szüreteken elsősorban a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják majd az ellenőrök, míg a szüreti rendezvényeken a foglalkoztatás mellett a bevételek szabályszerű regisztrációját is ellenőrzik.

Az előzetes figyelemfelhívásnak az ad aktualitást, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai augusztus 1-jétől jelentősen megváltoztak, s bár ezek a korábbi gyakorlathoz képest egyszerűsítéseket tartalmaznak, a bejelentés szabályait az idénymunkásokat foglalkoztató munkaadóknak is érdemes áttanulmányozniuk. Mivel a mezőgazdasági idénymunka keretében foglalkoztatott munkavállaló után fizetendő közteher mértéke naponta csak 500 forint, ezért nem érdemes kockáztatni a szabálytalan foglalkoztatáshoz kapcsolódó jelentős bírságokat – hangsúlyozta az adóhatóság észak-magyarországi regionális igazgatóságának sajtóreferense, Gulyás Bernadett.

ÉM-SZK