Ha pénz van, van turista is?

A mezőkövesdi Zsóry fürdőben most indul be igazán a szezon
A mezőkövesdi Zsóry fürdőben most indul be igazán a szezon
Aggtelek, Jósvafő, Mezőkövesd, Miskolc, Sárospatak, Tokaj – Egy kis megyei idegenforgalmi körkép: van mit nézni, de kevés a pénz.

Nagyon gyér, ennyit tudok mondani… – mondta érdeklődésünkre egy tokaji apartmantulajdonos, aki kérte, nevét ne írjuk le. – Gyenge most Tokajban a turizmus. Szerintem azért, mert nincs pénze az embereknek. Leginkább a Hegyalja Fesztivál hiányzik, ami már sajnos harmadik éve nincs. Nem mintha az a hét mentette volna meg az évet, ám akkor is nagyon jó volt.

Vannak turisták, bár a számuk kissé elmarad a tavalyitól.” Nahaj Ferenc

A hölgy elárulta azt is, hogy a tokaji Fesztiválkatlan programjai idején egyetlen foglalásuk volt az idén. Szerinte azért, mert eljönnek ugyan az emberek, de haza is mennek előadás után.

Nem maradnak

– Az őszi boros eseményekre sincs foglalás, igaz, jómagam sem tudom, hogy milyen programok lesznek – tudtuk meg. – A borturisták elmennek pincét látogatni, de utána nem maradnak. Egy fürdő lenne jó, mert passzolna a borhoz, kiegészülve a kajakozással, kerékpározással, túrázással. A környéken a borra van ráhúzva minden, fesztivál fesztivál hátán.

Az árak nagyon barátiak: egy fő 3500 forintért aludhat ebben a panzióban. „Évek óta nem emeltünk” – tette hozzá.
Sárospatak is mintha csendesebb lenne, erről beszélnek helyiek és turisták is. Ottalvós turistákra nem is nagyon lehet lelni – vélik –, pedig szerintük a konferencia- és gasztroturizmusban lennének lehetőségek. „A Rákóczi-vár, a csodás Perényi-loggia, az egyházi gyűjtemények, a termálfürdő mind-mind nagyszerű, csakúgy mint a Tengerszem, mégis üres kicsit Patak” – mondták.

– Az előzetes foglalásokat látva és amit a környékbeli vendéglátósok mondtak, beindulni látszik végre a szezon – ezt már Vámos Zoltán, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő vezetője jelentette ki. – Az elmúlt hétvége kiemelt látogatói létszámot hozott, de az elmúlt napok is jók voltak. Nyilván a kánikulának köszönhető mindez. Szombaton jön a Zsóry Fesztivál rengeteg sztárfellépővel, bízunk benne, hogy sok vendégünk lesz.

Az adatok szerint beindulni látszik végre a szezon a Zsóryban.” Vámos ZoltánZOLTÁN

A hétvége a menő

Vámos Zoltántól megtudtuk, hogy folyamatosak a bővítési munkálatok Mezőkövesden: ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag csak az uszoda van kizárva a szolgáltatásból, azon kívül 20(!) medencéjük üzemel.

– Ha az idő jó, és vannak programok, lehet telt házat csinálni – tette hozzá a Zsóry vezetője. – Igaz, a heti kihasználtság a hétvégére, péntek, szombat, vasárnapra tolódott.

Jósvafő jegyzője, Nahaj Ferenc érdeklődésünkre arról beszélt lapunknak, hogy vannak turisták a településen, bár egy picit „elmaradnak” a korábbi évekhez képest.

– A hétvége mozgalmas, iskolai csoportok jönnek júniusig, és vannak hátizsákos turisták is – válaszolta, és megemlítette még az augusztusi Jósvafői Hucul Lovasnapok, Falunap és V. Nemzetközi Patkolókovács Versenyt, amire szép számban érkeznek érdeklődők.

A szomszédos aggteleki önkormányzatnál egy kedves hölgy elmondta, hogy az iskolás csoportok „mozognak” leginkább náluk, és sajnálja, hogy fesztiváljuk nincsen, de St. Martin-koncert lesz a jövő héten a barlangban, míg augusztus közepén az Aggtelek Kupa Nemzetközi Sziklamászó Verseny és Hegymászó Találkozóra lehet ellátogatni.

Juhász-Léhi István


Miskolc: bővülő forgalom

Két számjegyű vendégforgalom-bővülésről számolt be az év első 5 hónapjában a Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Kft. A KSH július 11-én közzétett adatai szerint Miskolcon a májusi és az első öt havi vendégforgalom is két számjegyű bővülést hozott.

A miskolci TDM szervezet úgy véli, olvasható közleményükben, hogy a többi turisztikai szervezettől markánsan eltérő marketingkommunikációja beváltotta a reményeket. A vendégek száma 5 248 fővel nőtt, a külföldi bővülés harmadát a lengyel, német és ukrán küldőterületről érkezők teszik ki. Az év első 5 hónapjában a miskolci kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó szállásdíjbevétele 117,2 millió forinttal több a tavalyi hasonló időszak bevételeitől. A forgalomnövekedés miskolci attrakciói: Miskolctapolcai Barlangfürdő, Lillafüredi Állami Erdei Vasút, Diósgyőri vár, Herman Ottó Múzeum, Miskolci Galéria.