„Ha otthon maradsz tévézni, és bealszol, az a legolcsóbb szilveszter”

Szilveszteri malacpecsenye-alapanyag
Szilveszteri malacpecsenye-alapanyag - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Nem volt még az az év végi világvége-hangulat csütörtökön, de már mindenki a szilveszterre készül.

Virsli, lencse, pezsgő, üdítők, borok, tömények, no meg chips és ropi. Csütörtökön már Miskolc is a szilveszterre készült, ám még nem volt az a mindent elsöprő roham.

Nézzen körbe! Ennyiféle ital és édesség sosem volt.” Attila

– Nyugi, jön az! – nyugtatott meg csütörtök dél előtt nem sokkal Attila, aki az egyik miskolci bevásárlóközpontban dolgozik, ám kérte: többet ne írjak róla, „csak beszélgessünk”. – A borsodi ember olyan, hogy az utolsó pillanatban érkezik, és háborog, hogy ez sincs, az sincs. És persze az is baj, hogy nem lehet elférni a parkolóban. Nézzen körbe! Ennyiféle ital és édesség sosem volt, mégsem jó ez sok embernek…

A középkorú férfi annyit még elárult, hogy ha akarjuk, néhány ezer forintból megúszhatjuk a szilvesztert.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

– Attól függ, hol akarjuk köszönteni, és kikkel az újévet. Társaságban, utcán, szórakozóhelyen? Haverokkal, barátokkal? Be akarunk rúgni, avagy nem? Ha otthon maradsz tévézni, és bealszol, az a legolcsóbb, és másnap a fejed sem fáj – mondta, majd elbúcsúzott és indult is „polcot tölteni”.

Sokan, finomat

Kandik Ferenc, Venesz díjas mesterszakács és csapata is készül december 31-re. Hogy mivel? Megkérdeztük.

– Mi hidegtálakra vagyunk specializálódva. Ilyenkor ropogós malacsült is van a hidegtálakon. Ebből több százat készítünk szilveszterkor – árulta el a Kandik és Tamás Kft. ügyvezetője. – Nagyon fontos dolog a ropogós malac­sült meleg ételként, pezsgős, párolt vörös káposztával, hagymás törtburgonyával. Ezt szokták sokan enni, és nagyon finom. Szerinte a malac kifejezetten szilveszteri étel, ugyanakkor levest szoktak még újévkor sokan fogyasztani.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

– Malacaprólék-levest, ami tulajdonképpen egy tejfölös, tejszínes, savanykás becsinált leves. Ez tartalmas, és bizony egy átmulatott éjszaka után nagyon jót tesz a gyomornak – fogalmazott Kandik Ferenc. – A másik fontos leves ilyenkor a lencseleves, különböző füstölt húsokkal, kolbásszal. Ennek megvan a szokása: aki lencsét eszik újévkor, az jó esztendőt kezd majd, gazdagság köszönt rá…

Ilyenkor ropogós malac­sült is van a hideg­tálakon.” Kandik Ferenc

A mesterszakács szerint sok minden változott a honi szilveszteri szokásokban is.

Egyre többen

– Egyre többen mennek el vendéglátóhelyekre, ott szórakoznak – mondta. – Keresik a műsoros helyeket. Színvonalas szolgáltatást várnak el az emberek, ám ami új és elfogadott lett mára, az a városi szilveszteri szórakozás. Utcán, tereken mulatnak az emberek.

Ez nem igazán volt jellemző 20–30 évvel ezelőtt. Mivel szabadtéri, így különböző ízesítésű forralt borok, grogok és meleg ételek dominálnak.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Kandik Ferenc arról is beszélt, hogy számára a szilveszteri vacsora jelenti a különlegességet az év végén.

– Kismalac ropogósra sütve. Sörös szalonnával kenegetve, szép pirosra megsül, és ehhez adhatunk különböző burgonyaköreteket, savanyúságokat, de a pulykaételek is népszerűek ilyenkor – derült ki.

Pezsgők, tálak, árak

A Don Pedro gyöngyözőbort (félédes, 0,75 liter) 500 forintért találtunk, míg a Szovjetszkoje Igrisztoje (száraz, 0.75 liter) 670 forintnál kezdődik. Aki 3 literes Törley Charmant Doux-t (édes) venne, leg­alább 9500 forintot készítsen a pénztárnál. És ha már fentebb szó esett a hidegtálakról: egy 4 személyes úgynevezett sültes hidegtál (fűszeres csirkemell, csabai karaj, házi töltött dagadó, lángolt karaj, oroszhús saláta, primőrök) 6 ezer forintért rendelhető.

Juhász-Léhi István