Ha nyár, akkor…

Dr. Győri Csilla
Dr. Győri Csilla
Miskolc – Mit tehet a szülő, hogy ne rossz emlékként gondoljunk vissza a gyerek táborozására?

A nyári örömök a gyermek számára – még táborba sem kell mennie hozzá – veszéllyel is járhatnak. Elég ha elmegy kerékpározni, görkorizni, vagy éppen otthon barkácsol, netán az otthoni „házi feladatát” végzi: krumplit pucol, megmelegíti az ebédjét – vetette előre dr. Győri Csilla főorvos, szerkesztőségünk múlt heti telefonos szakértője.

A táborokra fókuszálva nem árt tudni, hogy minden tábor, még a napközisek is, kötelesek elsősegélynyújtó hellyel rendelkezni, valamint szakképzett elsősegélyt nyújtó személyt kijelölni: E helyeken általában orvosi felügyelet is van vagy baj esetén elérhető. Erre rákérdezhetünk a táborszervezőknél.

ÉM-SzK

Kérdések és válaszok a szakértőtől

Mehet-e közösségbe a krónikus betegségben szenvedő gyermek, viheti-e magával a megszokott gyógyszereit?

Ha a gyerek krónikus beteg, a kezelő­orvos dönti el, hogy mehet-e közösségbe. Ha igen, akkor a táborvezetőt vagy a felügyelő tanárt tájékoztatni kell a betegség mibenlétéről és a szükséges gyógyszer dózisáról. Cukorbeteg gyerekek önállóan adagolhatják az inzulint, de a nevelőnek tudni kell erről is. Fontos a krónikusan szedett gyógyszerek tárolása, hiszen a legtöbb hatóanyag 25 Celsius-fokon tárolandó, az inzulinok pedig hűtést igényelnek.

Milyen higiéniai felszerelést tegyünk a pakkba?

Fertőtlenítő kendő praktikus, ha van a csomagban, főleg kirándulások idején, amikor nincs lehetőség kézmosásra evés előtt, wc-zés után. A hazai táborokban előírt higiénés követelmény a tiszta, fertőtlenített wc, kézmosási lehetőséggel. Ha a kirándulás során nem túl higiénikus mosdóba is bekényszerülnek a gyerekek, lehetőség szerint ne üljenek az ülőkére.

A lányomnak épp táborozás idején jön meg a havi vérzése…

A túrákon, kulturális programokon részt vehet, de a fürdős-vizes programokból ki kell maradnia. A többi fürdőzőre sem volna veszélytelen, mert a vér remek táptalaj a baktériumok számára. Tampon- vagy betét­használat előtt is mosson kezet!
hirdetés


hirdet�s